Nieuws

Advertentie voor Microsoft Edge duikt op in Defender

Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft raadt zakelijke gebruikers van Windows Defender aan over te stappen op de Edge-browser. Edge zou namelijk “betere prestaties” bieden.

Windows-gebruikers worden regelmatig gewezen op het bestaan van Microsoft Edge. Probeer je Google Chrome te installeren? Dan is de kans groot dat Microsoft je probeert te verleiden om bij Edge te blijven. De softwaregigant toont bijvoorbeeld een grote banner bovenaan het scherm met de uitleg dat Edge onderhuids op exact dezelfde techniek draait als Chrome. De ervaring zou dus vergelijkbaar zijn, aldus Microsoft. Zakelijke gebruikers krijgen de Edge-browser ditmaal op een andere manier opgedrongen: via Windows Defender, meldt The Register.

In-browser beveiligingsmelding

Zakelijke gebruikers van Defender die Microsofts Azure-platform benaderen, krijgen voortaan een nieuwe beveiligingsmelding te zien. Daarin legt Microsoft uit dat toegang tot Azure wordt gemonitord. Daarnaast krijgen ze nog een stukje advies: “Gebruik de Edge-browser voor betere prestaties in zakelijke applicaties.” Die melding kan voor één week worden verborgen, en het is ook mogelijk om verder te gaan in je huidige browser.

Desalniettemin is het opvallend dat Microsoft zijn Edge-browser op deze manier aan gebruikers probeert te verkopen. Overigens zijn er wel redenen om voor Edge te kiezen als gebruiker van de Defender-beveiligingssoftware. Microsoft Edge voor Business laat organisaties striktere beveiligingsmaatregelen treffen die vergelijkbaar zijn met een ‘reverse proxy’. Daarnaast beschikt de Business-versie over de mogelijkheid om een ‘thuis’- en ‘werkprofiel’ in te stellen. Hierdoor blijft de browsegeschiedenis van zakelijk en privégebruik strikt gescheiden.

Uitschakelen is mogelijk

Of zakelijke gebruikers de melding te zien krijgen, hangt af van hoe de IT-afdeling dit instelt. Bedrijven kunnen de meldingen om naar Edge over te stappen namelijk uitschakelen. Dat staat los van de in-browser bescherming die Edge biedt, blijkt uit documentatie van Defender.

De introductie van de melding volgt volgens Microsoft op de integratie van Windows Defender voor clouddiensten in Edge. Toch is het opvallend dat Microsoft wederom een kans grijpt om zijn browser voor te trekken. Dit gebeurt ook al in Teams: wie een link opent vanuit de videoconferentie-app, wordt meteen doorgestuurd naar Edge.

defendermicrosoftMicrosoft EdgeWindowswindows defender

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen