Nieuws

Microsoft Edge behandelt Chrome-installatietool als malware

Microsoft Edge
© Microsoft
Er is een ware browseroorlog aan de gang en het lijkt erop dat Microsoft er niet vies van is om Chrome af te raden aan potentiële gebruikers.

Een computer zonder internet is vrijwel nutteloos. Om op internet te surfen heb je ook een programma nodig, of dat nu Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox of Opera is. Tussen deze bedrijven woedt echter een ware browseroorlog, waarbij elke ontwikkelaar continu gebruikers van andere browsers probeert af te snoepen. Microsoft schuwt daarbij de grotere middelen niet.

Momenteel heeft Google Chrome het absolute overwicht als het om browser gaat: maar liefst 63,55% van alle surfers gebruikt volgens Statcounter de Google-browser. De rest van het browserlandschap is erg versnipperd. Microsoft Edge heeft bijvoorbeeld slechts 5,14% van alle surfers in handen. Safari doet het, met 19,95%, dus beter dan de standaardbrowser voor Windows-apparaten.

Gebruikers winnen

Innovaties zoals Bing Chat en de zijbalk die daarbij komt kijken dienen dan ook vooral om meer gebruikers naar de Microsoft-browser te doen kijken. Toch blijkt dat heel wat gebruikers Microsoft Edge gebruiken om meteen naar de website van Google Chrome te surfen – en dat zien ze bij Microsoft niet graag gebeuren.

Wie via Bing, de standaard zoekmachine in Edge, naar ‘Chrome’ zoekt, ziet aan de bovenkant van de resultaten meteen een kader staan: “U hoeft geen nieuwe webbrowser te downloaden”. Die melding verschijnt al langer en moet gebruikers overtuigen om de “snelle, veilige en moderne webervaring” van Edge te blijven beleven.

Deze banner krijg je te zien op de website van Google Chrome.

Klik je verder? Dan word je ook op de site van Google Chrome op een banner onthaald: “Microsoft Edge werkt op dezelfde technologie als Chrome, met de toegevoegde vertrouwen van Microsoft”. De taalfout daargelaten, probeert Microsoft dus voortdurend om gebruikers weg te sturen van Chrome.

Malware

Voor sommige gebruikers gaat het nóg verder dan dat. Wie zijn Microsoft Edge-browser recent naar versie 116 bijwerkte, zal nog sterker afgeraden worden om Chrome te downloaden. ChromeSetup.exe, het programma dat je downloadt om de browser te installeren, wordt namelijk gemarkeerd als malware. Gebruikers krijgen te lezen dat de installatietool mogelijk schade toebrengt aan hun apparaat.

De melding verschijnt niet bij alle gebruikers. Wij zagen hem bijvoorbeeld niet meteen opduiken, maar bij Windows Latest was dat wel het geval. Het is goed mogelijk dat Microsoft de situatie inmiddels heeft opgelost en dat er nu geen melding meer verschijnt. Wil je Chrome installeren maar zie je toch de melding verschijnen? Vrees dan niet. Zo lang je de browser downloadt van de officiële website, kan je ervan uitgaan dat alles veilig is.

Uitgelicht artikel ChatGPT Bing “Bing blijft gratis”, zegt Microsoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business