Nieuws

Offline Google Maps-kaarten komen naar Wear OS

Smartwatch Wear OS
© Unsplash / Sanju Pandita
In navolging op Android kan je straks ook via Wear OS offline navigeren via Wear OS-horloges. Daarvoor moet je dan wel eerst de benodigde kaarten downloaden.

Tijdens de introductie van de Pixel Watch 3 liet Google al weten dat Wear OS ondersteuning zou krijgen voor offline kaarten in Google Maps. Hiermee kan je navigeren zonder internetverbinding, wat ideaal is als je horloge geen 4G-verbinding heeft of als die verbinding wegvalt. Tegelijkertijd kan je hiermee een hoop data besparen. Kortom, alleen maar goed nieuws voor gebruikers van een Wear OS-smartwatch. Inmiddels is de update die offline kaarten naar Maps brengt al onderweg naar de eerste smartwatches, zo meldt 9to5Google.

Zodra de benodigde update is geïnstalleerd, krijgen gebruikers na het openen van Google Maps een melding te zien over “offline kaarten”. Hierin wordt uitgelegd dat offline kaarten die je op je smartphone hebt gedownload, automatisch naar je smartwatch worden overgezet. Verder is er een tabblad “Offline kaarten” toegevoegd aan het instellingenmenu. Hierin zie je welke kaarten momenteel op de smartwatch staan en hoeveel opslagruimte ze in beslag nemen. Bovendien is het vanuit dat menu mogelijk om offline kaarten te verwijderen.

Nieuwe kaarten downloaden werkt wel iets anders: dat is alleen mogelijk via Google Maps op je telefoon. Google geeft aan dat het zijn kaartdata vervolgens synchroniseert wanneer de smartwatch aan de lader ligt en verbonden is met wifi. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat de batterij van je smartwatch plotseling leegraakt of dat er excessief (mobiel) dataverbruik plaatsvindt.

Uitgelicht artikel Google Maps Google Maps op Wear OS werkt voortaan zonder telefoon

Nieuwe zoektegel in Wear OS

Maps kreeg onlangs al een grotere upgrade op Wear OS met een “Zoek en go”-tegel. Vanuit deze tegel kan je direct naar huis of werk navigeren of via spraakinvoer een adres opgeven om naartoe te navigeren. Daarnaast biedt Maps voor smartwatches sinds eind juli enkele handige “complications” voor Wear OS. Dit zijn elementen die je kan toevoegen aan een wijzerplaat op Wear OS. De Maps-complicaties laten je snel de kaartendienst openen of een adres opzoeken.

Deze zogeheten complications zijn inmiddels al beschikbaar voor alle Maps-gebruikers. De offline kaarten worden echter pas net uitgerold naar Wear OS-horloges. Volgens 9to5Google gebeurt dat vanaf versie 11.140.0701.W van Google Maps voor Wear OS. Die update is al beschikbaar voor de Pixel Watch 2. Zie je de offline kaarten nog niet op jouw smartwatch? Open dan zeker de Play Store en download de laatste versie van Maps. Heb wel even geduld: het kan even duren voordat alle (recente) smartwatches de functie krijgen.

googlegoogle mapsPixel Watch 2pixel watch 3Wear OS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen