Nieuws

Apple laat je binnenkort de App Store verwijderen van je iPhone

Apple iPhone 17 Slim
© Unsplash / Thai Nguyen
Heb je de App Store of Berichten-app van Apple niet nodig? Vanaf iOS 18 en iPadOS 18 kan je de standaardapps zelf verwijderen. Ook krijg je meer controle over de ingestelde ‘standaardapps’.

Hiervoor introduceert Apple in iOS en iPadOS 18 een keuzemenu voor standaardapps. Daarin kunnen Europese gebruikers vanaf dit najaar aangeven welke apps Apple moet gebruiken voor berichten (zoals sms’en), contactloze betalingen, e-mails, het installeren van apps (appwinkel), telefoongesprekken, het beheren van wachtwoorden, toetsenborden en spamoproepfilters. In de lente van 2025 wordt dit menu uitgebreid met opties voor de standaard navigatie- en vertaalapp voor iOS en iPadOS.

Standaardapps verwijderen

Na een toekomstige update kunnen gebruikers ook de App Store-, Berichten-, Camera-, Foto’s- en Safari-apps van hun iPhone of iPad verwijderen. Vermoedelijk moeten ze dan eerst alternatieven hebben gekozen in het selectiemenu.

Voor de Safari-browser introduceert Apple dit najaar bovendien een apart keuzemenu, zoals we dat al kennen van Android. Dit browserkeuzevenster wordt na de introductie meteen getoond aan iOS- en iPadOS-gebruikers die Safari als standaardbrowser hebben ingesteld. Vermoedelijk toont Apple in dat keuzevenster verschillende concurrerende browsers in willekeurige volgorde, zodat de consument zelf kan kiezen welke browser ze willen gebruiken.

‘Dialoog met de Europese Commissie’

Volgens Apple zijn de nieuwe maatregelen een direct gevolg van de “voortdurende dialoog met de Europese Commissie” over het voldoen aan de Digital Markets Act. Die wetgeving trad op 6 maart in werking voor poortwachters zoals Apple. Bedrijven die onder de DMA vallen, moeten hun platformen openstellen voor concurrenten. De Europese Unie wil hiermee voorkomen dat Apple en andere grote partijen hun macht misbruiken om concurrentie te beperken.

Eerder kondigde Apple al aan dat het alternatieve appwinkels zou toelaten in de EU. Dat is nu ook al een feit: Europese gebruikers kunnen inmiddels de AltStore PAL en Epic Games Store op hun iPhone en iPad installeren als alternatief voor de App Store. Toch blijkt dat nog onvoldoende om de Commissie ervan te overtuigen dat Cupertino voldoet aan de Europese regelgeving, wat nu resulteert in nog meer keuzeopties voor Europese Apple-klanten.

appleiosios 18ipadiPadOSiphonemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen