Nieuws

Apple staat sideloaden op iPhones toe vanaf iOS 17.4

Apple
© iStock / PhillDanze
Vanaf iOS 17.4 kunnen Europese iPhone-gebruikers apps sideloaden. Apple zegt de iOS 17.4-update in maart uit te rollen, vlak voor de ingang van de Digital Markets Act.

In een persbericht doet Apple diverse maatregelen uit de doeken waarmee het wil voldoen aan de Europese Digital Markets Act (DMA). Een van die maatregelen is het toelaten van sideloaden voor Europese iPhone-gebruikers vanaf iOS 17.4. Apple zegt ook mogelijk te maken dat ontwikkelaars een eigen appwinkel opzetten, zoals dat nu ook mogelijk is op Android. Die appwinkels kunnen apps installeren en geautomatiseerd updaten.

Nieuw is verder dat browserontwikkelaars van Apples WebKit-browserengine kunnen afstappen. Tot op heden was het voor browsers als Chrome, Edge en Firefox verplicht om WebKit te gebruiken. Met de ingang van de DMA kunnen ontwikkelaars hun eigen browserengine inzetten. Dat geldt wel alleen voor gebruikers in de Europese Unie. Het blijft koffiedik kijken of de ontwikkelaars ook meteen werk maken van een iOS-browser gebaseerd op hun eigen engine. Bekend is wel dat Google eerder al een Chrome-browser voor iOS met zijn eigen browserengine in ontwikkeling had.

In-app betalingen

Zodra de Digital Markets Act op 7 maart ingaat staat Apple het verder toe dat ontwikkelaars eigen in-app betalingssystemen aanbieden. Tot voor kort moesten die betalingen steeds via de App Store verlopen én moesten ontwikkelaars een deel van hun omzet aan Apple afdragen. Tot argwaan van app-ontwikkelaars, die 15 tot 30 procent van hun omzet in rook zagen opgaan. Voor ontwikkelaars die Apples betaaldienst blijven gebruiken heeft de technologiegigant goed nieuws: Apple heeft zijn App Store-tarieven verlaagd naar 10 tot 17 procent van de omzet.

Tegelijk moeten ontwikkelaars van apps met meer dan 1 miljoen downloads gaan betalen voor het gebruik van de App Store. Per download gaat het om een betaling van 0,50 euro, de zogeheten Core Technology Fee. Volgens Apple krijgt minder dan 1 procent van de ontwikkelaars hiermee te maken.

Beveiliging en privacy

Duidelijk is dat Apple niet bepaald zit te wachten op bemoeienis vanuit de Europese Unie. Het zegt zich daarbij vooral zorgen te maken over de privacy van gebruikers. “De wijzigingen die we vandaag aankondigen, voldoen aan de vereisten van de Digital Markets Act in de Europese Unie en helpen tegelijkertijd gebruikers in de EU te beschermen tegen de onvermijdelijke toename van privacy- en beveiligingsrisico’s die deze regelgeving met zich meebrengt”, klinkt het.

Uitgelicht artikel WhatsApp WhatsApp werkt straks met externe chatdiensten

Daartoe zegt het bedrijf enkele maatregelen te nemen om de beveiliging en privacy van gebruikers te beschermen. Hieronder zijn de maatregelen opgesomd:

  • Controles voor apps: ontwikkelaars moeten hun apps voorleggen aan Apple ter controle. Die controle moet het platform en zijn gebruikers beschermen en bestaat uit geautomatiseerde checks en menselijke acties.
  • App-installatieblad: ontwikkelaars moeten gebruikers informeren over de functies van hun apps, inclusief informatie over de ontwikkelaar. Ook moeten ze screenshots en andere “essentiële informatie” bijvoegen.
  • Autorisatie marktplaatsontwikkelaars: ontwikkelaars van externe appwinkels moeten Apples goedkeuring krijgen voordat ze hun dienst op iOS kunnen aanbieden.
  • Malwarebescherming: Apple controleert apps geïnstalleerd vanuit externe bronnen op malware. Als er malware wordt gedetecteerd, kunnen gebruikers de app niet meer openen.
appledmaios 17.4mobielprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen