Nieuws

Goedkopere Meta Quest 3 VR-headset komt in september

Meta Quest 3
© Unsplash / Remy Gieling
Meta lanceert in september mogelijk de Meta Quest 3S, een goedkopere variant op de Quest 3, die 100 tot 200 euro goedkoper zou zijn dan Meta's huidige instap VR-headset.

De Quest-headsets van Meta behoren tot de populairste VR-headsets ter wereld. Dat heeft de socialemediagigant mede te danken aan het prijskaartje van zijn VR-producten. De Meta Quest 3 kost bijvoorbeeld 499 euro, terwijl Vive-headsets van HTC of de Apple Vision Pro een veelvoud daarvan kosten. Toch wil Meta de prijs van de Quest 3 nog verder verlagen, mogelijk met de komst van de Quest 3 Lite, zoals uit eerdere berichten bleek. Meta-kenner Mark Gurman spreekt in zijn wekelijkse PowerOn-nieuwsbrief echter over de Quest 3S.

Volgens Gurman is Meta van plan om de Quest 3S in september te lanceren voor 300 of 400 dollar. De VR-headset zou daarmee 100 tot 200 dollar goedkoper worden dan de huidige instap-Quest, die 499 dollar (gelijk aan het bedrag in euro’s) kost. Om dat lagere prijskaartje mogelijk te maken, kan Meta ervoor kiezen de controllers los te verkopen. Dit betekent wel dat de prijsreductie beperkt blijft voor gebruikers die de controllers wél willen aanschaffen.

Tegelijk is het mogelijk dat de controllers zelf simpelweg wat goedkoper worden, en dat ze wel gewoon worden meegeleverd. Verwacht wordt dat Meta verder enkele aanpassingen doorvoert in de headset om de prijs te verlagen. Of er aan de hardware gesleuteld wordt, is nog niet bekend. Die kans is overigens vrij klein: er zijn bijvoorbeeld niet veel chipsets waar Meta uit kan kiezen voor zijn VR-producten. Qualcomm is zodoende al jaren hofleverancier als het aankomt op chipsets. Minder opslag is waarschijnlijk ook geen optie: de Quest 3 biedt standaard maar 128 GB opslag.

Uitgelicht artikel Meta Quest 3 Je kan de Meta Quest nu als scherm voor HDMI-apparaten gebruiken

Meta Connect in september

Naast de nieuwe Quest-headset zou Meta in september ook een prototype van een AR-bril tonen, genaamd Orion. Orion moet op den duur de basis vormen voor Meta’s eerste AR-bril met een ingebouwd scherm. Zover is het echter nog niet en Gurman benadrukt dat Meta’s toekomstige AR-bril “een stuk minder ambitieus” zal zijn dan het Orion-prototype.

Ten slotte zal het evenement ook de focus leggen op AI-functies voor Meta’s slimme brillen, die het in samenwerking met Ray-Ban ontwikkelt. Daarnaast komen er nieuwe stijlen en kleuren.

De lancering van de Meta Quest 3S en enkele nieuwe Ray-Ban-monturen wordt verwacht op 25 of 26 september, tijdens het Connect-evenement van Meta. Dit jaar zou Meta de focus leggen op AI, maar ook VR krijgt naar verluidt enige aandacht.

metameta questmeta quest 3vr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen