Nieuws

Android 15 komt pas in oktober naar Pixel-toestellen

Google Pixel 9 Pro
© Google
Google rolt de update voor Android 15 pas in ergens oktober uit naar de Pixel-serie, terwijl het Android-team de nieuwste OS-versie al in september zou uitbrengen.

Wanneer Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, verschijnt deze meestal al dezelfde dag op Pixel-telefoons. Android 12 was de afgelopen jaren de enige uitzondering op die regel, die pas na 15 dagen op Pixels verscheen. Met Android 15 lijkt dat gat nóg iets groter te worden, meldt Android Authority. De publicatie meldt dat Google Android 15 in september uitbrengt, terwijl Pixel-gebruikers nog tot ergens in oktober op de update moeten wachten. Dit laatste is inmiddels door Google bevestigd.

Android Beta Exit

Gebruikers die zich uitschrijven van het bètaprogramma van Android 15 en zodoende terugkeren naar Android 14, worden namelijk al geïnformeerd over de updatetermijn. “Als je wacht op de stabiele Android 15-update, negeer dan deze OTA totdat Android 15 in oktober beschikbaar is,” luidt de updatenotitie. Kortom: Pixel-telefoons krijgen pas in oktober de langverwachte OS-update.

Gebruikers die de bètaversie draaien, moeten dus ook nog tot oktober wachten voordat ze kunnen terugkeren naar het stabiele kanaal. Degenen die niet op de bèta willen blijven, kunnen zoals gezegd al wel downgraden naar Android 14. Dit betekent natuurlijk wel dat alle functies van Android 15 verloren gaan.

Waarom Google meer tijd laat tussen de Android-upgrade en de update voor Pixels? Daar zijn diverse verklaringen voor te bedenken. De bron claimt dat Google meer tijd nodig heeft om bugs op te lossen voordat het de Pixel-telefoons gaat upgraden. Een mogelijke reden is ook dat Google inmiddels een groter aantal smartphones moet updaten. Alle Pixels vanaf de Pixel 6-serie worden namelijk geüpdatet. Zelfs de recent verschenen Pixel 9-serie moet de update nog krijgen.

Uitgelicht artikel Google Pixel 9 Pro Google kondigt Pixel 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold aan

Andere Android-fabrikanten

Dat heeft ermee te maken dat Android 15 nog niet officieel is uitgebracht. Google zou de AOSP-broncode van de OS-versie pas volgende week uitbrengen. Vanaf dat moment is de update officieel uitgebracht en kunnen fabrikanten hun toestellen upgraden. Datzelfde geldt voor andere Android-fabrikanten. Merken zoals Samsung en Motorola kunnen hun updates pas na de release van de AOSP-code uitrollen. Tot die tijd kan de code ook nog worden aangepast.

Wanneer jouw Android-telefoon wordt bijgewerkt? Dat kan alleen de fabrikant zelf je vertellen. Google heeft namelijk geen invloed op dat proces. Doorgaans rollen Android-fabrikanten vanaf oktober of november hun eerste updates uit, waarbij vlaggenschepen als eerste aan de beurt komen.

Androidandroid 15google pixelpixel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen