Google kondigt Pixel 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold aan
Google maakt al heel wat jaren Pixel-smartphones: de eerste generatie verscheen in 2016. Sindsdien is de indeling van de Pixel-reeks eigenlijk steeds hetzelfde gebleven. Bij de allereerste Pixel-lancering introduceerde Google twee toestellen: een instapmodel en een grotere versie, de ‘XL’. Met de komst van de Pixel 6-serie kreeg het grootste model een nieuwe naam, de ‘Pro’. Nu maakt de XL-moniker echter een comeback voor de grootste Pixel 9-smartphone. Tegelijkertijd is het assortiment flink uitgebreid: je hebt nu vier Pixel 9-modellen om uit te kiezen.
Google Pixel 9
De Google Pixel 9 is de kleinste Pixel van deze generatie, met een ‘Super Actua’-scherm van 6,3 inch. Super Actua is Googles terminologie voor oledschermen met een ongekende helderheid en een nauwkeurigere kleurweergave. Die ongekend hoge schermhelderheid is ook aanwezig op de Pixel 9, waarvan het oledscherm een piekhelderheid van 2.700 nits bereikt. Bij het streamen van video’s in HDR kijk je naar beelden met een maximale helderheid van 1.800 nits. Verder biedt het scherm een verversingssnelheid van 120 Hz, met de optie om dit te verlagen tot 60 Hz om de batterij te sparen.
Naast het scherm is ook het design van de Pixel 9 opgefrist. De platte metalen randen krijgen een glimmende afwerking, terwijl de glazen achterkant juist een matte textuur heeft. Het camera-eiland is ook aangepakt en is iets dikker dan op de Pixel 8-serie. Tegelijkertijd loopt de module niet meer door tot aan de zijkanten, waardoor de welbekende ‘camerabalk’ verleden tijd is.
In dat eiland bevinden zich op de Pixel 9 twee camera’s: een 50MP-hoofdcamera en een 48MP-groothoekcamera. Deze camera’s vinden we ook terug op de Pixel 9 Pro en Pro XL. Selfies maak je met de 42MP-selfiecamera, die eveneens in de Pro en Pro XL zit.
De aandrijving wordt, net als voorgaande jaren, verzorgd door Googles eigen Tensor-chipset. Het gaat om de vierde generatie Tensor, die in samenwerking met Google DeepMind is ontwikkeld. Die samenwerking richtte zich op het optimaliseren van de chipset voor AI-taken. Alle toestellen in de Pixel 9-serie kunnen omgaan met het Gemini Nano-model in ‘Multimodale’ modus. Dit betekent dat het model naast tekst ook afbeeldingen en audio lokaal kan begrijpen en verwerken. Op de Pixel 9 wordt de chipset gecombineerd met 12 GB RAM, 128 of 256 GB opslag en een 4.700mAh-batterij met 45W-snelladen.
Google Pixel 9 Pro (XL)
De Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL ogen identiek aan de instapversie, maar toch zijn er de nodige hardwareverschillen. Neem de Super Actua-oledschermen van respectievelijk 6,3 inch (Pro) en 6,7 inch (Pro XL), die op de Pro-varianten een maximale helderheid van 3.000 nits halen, of 2.000 nits bij ingeschakelde HDR. Zowel de Pixel 9 Pro als de Pro XL beschikken bovendien over een oledscherm met variabele verversingssnelheid (LTPO) van 1 tot 120 Hz. Hierdoor zien games er op de Pro-modellen een stuk vloeiender uit. Bovendien kunnen de toestellen energie besparen door de verversingssnelheid van het scherm aan te passen op de content die je bekijkt.
Google heeft de Pro-Pixels daarnaast voorzien van hetzelfde camerasysteem, bestaande uit een 50MP-hoofdcamera, een 48MP-groothoekcamera en een 50MP-telefotocamera met 5x optische zoom. Zoals gezegd maakt de selfiecamera foto’s in 42 MP.
Qua processor zijn de 9 Pro (XL) eveneens gelijk aan het instapmodel: ze zijn uitgerust met dezelfde Tensor G4-chipset, gekoppeld aan ten minste 128 GB opslag. Bij de Pro-modellen is dit standaard gecombineerd aan 16 GB RAM. Je hebt verder keuze uit modellen met 256 GB, 512 GB (Pro en Pro XL) of 1 TB (Pro XL) opslag. De stroomvoorziening wordt geregeld door een batterij van 4.700 mAh (Pro) of 5.060 mAh (Pro XL), met ondersteuning voor 45W-snelladen.
Pixel 9 Pro Fold
Het is ruim één jaar geleden dat Google zijn eerste foldable uitbracht, de Pixel Fold. Dat toestel werd geplaagd door zijn verouderde Tensor G2-chipset en de niet al te indrukwekkende cameraprestaties. Die problemen moeten verleden tijd zijn met de Pixel 9 Pro Fold, die net als de andere Pixel 9-modellen een Tensor G4-chipset bevat. De schermen zijn verder iets gegroeid, tot 6,3 inch voor het coverscherm en 8 inch voor het vouwbare oledpaneel. Dat paneel haalt, net als de reguliere Pixel 9, een piekhelderheid van 2.700 nits (1.800 nits voor HDR).
Een welkome verandering bij de Pixel 9 Pro Fold is dat hij IPX8-waterbestendig is. Hierdoor kun je de foldable zonder zorgen in een regenbui gebruiken. Stofbestendig is hij niet, maar dat is een probleem waarmee vrijwel alle foldables kampen, ook die van Samsung.
Google claimt verder dat de Pro Fold “de beste camera’s in een foldable” bevat. Het gaat om een 48MP-hoofdcamera, een 10,5MP-groothoekcamera en een 10,8MP-telefotocamera met 5x optische zoom. De selfiecamera’s zijn beide 10 MP sterk. Beide selfiecamera’s ondersteunen voortaan ook Face Unlock, zodat je het toestel kan ontgrendelen zonder je pincode, patroon of vingerafdruk in te voeren.
Ook op de Pro Fold vinden we 16 GB RAM, gecombineerd met 256 GB of 512 GB opslag. Onderhuids is er verder een 4.650mAh-batterij te vinden met 45W-snelladen.
Meer AI voor Pixels
De nieuwe Pixel 9-toestellen komen ook met enkele exclusieve AI-functies, zoals Gemini Live. Deze versie van Gemini laat je op een natuurlijke manier interactie aangaan met Gemini. Dat kan via de Pixels, maar ook via de Pixel Buds. Gemini Live kan bijvoorbeeld met je brainstormen over hoe je een probleem kunt oplossen of welk cadeau je aan je vrienden kunt geven. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erover met Gemini spreken.
Pixels krijgen voortaan ook de mogelijkheid om on-device afbeeldingen te genereren met Pixel Studio. Google zegt hiervoor gebruik te maken van een on-device ‘diffusion model’ en het Imagen 3 text-to-image-model dat in de cloud draait. Om een afbeelding te laten creëren hoef je enkel een prompt in te voeren. Vervolgens zal de AI de afbeelding genereren. Wil je nog wat details aanpassen? Ook dat kan in de Pixel Studio-applicatie.
Een laatste opvallende toepassing van AI is Pixel Screenshot, waarbij kunstmatige intelligentie belangrijke informatie uit screenshots verzamelt. Maak je bijvoorbeeld een screenshot van een chat waarin een datum en locatie van een verjaardag genoemd worden? Dan kan het AI-systeem die informatie eruit halen en voor je op een rijtje zetten. Hiervoor open je de Pixel Screenshots-app en laat je de AI je screenshots analyseren.
Prijzen en beschikbaarheid
De Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en Pixel 9 Pro Fold zijn vanaf vandaag te pre-orderen in België en Nederland. Hieronder zetten we per model de prijzen voor je op een rij:
Pixel 9
- 128 GB: 899 euro
- 256 GB: 999 euro
Pixel 9 Pro
- 128 GB: 1.099 euro
- 256 GB: 1.199 euro
- 512 GB: 1.329 euro
Pixel 9 Pro XL
- 128 GB: 1.199 euro
- 256 GB: 1.299 euro
- 512 GB: 1.429 euro
- 1 TB: 1.689 euro
Pixel 9 Pro Fold
- 256 GB: 1.899 euro
- 512 GB: 2.029 euro