Nieuws

Google Pixel 9 is echt twee keer zo duurzaam als de Pixel 8

Google Pixel 9 Pro
© Google
Een 'teardown' van de Google Pixel 9 XL toont dat de claim van een verdubbelde duurzaamheid vergeleken met de Pixel 8-serie accuraat is.

De Google Pixel 9-serie werd eerder deze maand aangekondigd en bestaat uit de Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en Pixel 9 Pro Fold. Er zijn natuurlijk dit jaar weer allerlei verbeteringen geïntroduceerd en één van Google’s claims over de nieuwe toestellen was dat ze twee keer zo robuust zijn als de Pixel 8-serie. iFixit heeft die claim echter op de proef gesteld bij zijn teardown van de Pixel 9 Pro XL (via Android Police).

Google Pixel 9-serie is inderdaad duurzamer

Google’s claims zijn natuurlijk gebaseerd op zijn eigen tests, maar in de iFixit-teardown (hieronder te zien) wordt de duurzaamheid van de nieuwe Google Pixel 9 XL dus door een onafhankelijke partij getest. Hierdoor krijgen we een idee op wat voor manieren de nieuwe toestellen inderdaad steviger en beter te repareren zijn en op welke manieren ze nog steeds kwetsbaar zijn.

Eén verandering die bijdraagt aan de verbeterde repareerbaarheid van de Pixel 9-serie, is het nieuwe ‘dual-entry’ design. Dit betekent dat je via de voor- en achterkant bij de interne onderdelen kan komen voor reparaties. Het verwijderen van het display en de achterkant verloopt ook er soepel, zoals je in de video kan zien. Bij het display gaat het echter iets te soepel en kan het display blijkbaar vrij snel kapotgaan.

Dit dual-entry design brengt meerdere voordelen met zich mee voor duurzaamheid en repareerbaarheid. De centrale plaat waar het scherm tegenaan zit zorgt nu voor een stevigere structuur. Die plaat is dan ook steviger dan het scherm én de achterkant en kan goed de schok van een val absorberen, zodat je scherm minder snel kapot zal gaan. Daarnaast is het feit dat je niet langs het scherm moet om de batterij te vervangen, is ook fijn voor mensen die wel graag hun batterij willen vervangen, maar bang zijn om het scherm te beschadigen. Dit alles zorgt er samen met de langdurige software-ondersteuning voor dat iFixit de claim van verdubbelde duurzaamheid wel gelooft.

Ruimte voor verbetering

De uiteindelijk score die iFixit aan de Google Pixel 9 Pro XL geeft voor repareerbaarheid is een 5/10. Hoewel er dus zeker positieve veranderingen zijn doorgevoerd, geeft dit aan dat er nog genoeg ruimte voor verbetering is.

Ten eerste hadden meerdere medewerkers van iFixit moeite met het verwijderen van de batterij. Er is wel een hulpmiddel ingebouwd om je te helpen bij het losmaken van de lijm, maar er is heel weinig ruimte om te bewegen in de behuizing en de lijm is toch vrij sterk.

Daarnaast kan het display dus ook snel breken wanneer je dit losmaakt van het frame. In de video is dan ook zichtbaar dat er problemen zijn ontstaan doordat meerdere lagen van het display los van elkaar zijn geraakt. Gelukkig is er voor bijvoorbeeld het vervangen van de batterij nu dus ook een optie om toegang te krijgen via de achterkant van het toestel. Maar het is dus goed om te weten dat je het losmaken van het display beter kan vermijden, of dat je in ieder geval heel voorzichtig moet zijn.

Uitgelicht artikel Google Pixel 9 Pro Android 15 komt pas in oktober naar Pixel-toestellen
duurzaamgooglegoogle pixel 9google pixel 9 progoogle pixel 9 pro xlmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen