Nieuws

Voorlopig geen derde datacenter voor Google in Dublin

Google Dublin
© Claire Whitehead / iStock.com
Google wil een derde datacenter bouwen in Dublin, maar daar gaat de gemeenteraad van de stad niet mee akkoord.

Datacenters zijn belangrijk, en zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Een technologiereus als Google heeft die datacenters namelijk nodig om voldoende rekencapaciteit te kunnen garanderen, onder andere om AI-toepassingen mogelijk te maken. Het bedrijf heeft inmiddels al heel wat datacenters, maar plannen om er in Dublin een derde neer te poten botsen op een njet.

Hoog energieverbruik

De reden daarvoor is het energieverbruik van zo’n datacenter. In de plannen van Google gaat het om een complex van 72.400 vierkante meter, dat bijgebouwd zou worden op het industrieterrein van Grange Castle. De gemeenteraad van Zuid-Dublin, waar het industrieterrein zich bevindt, gaat echter niet akkoord met de bouw van het nieuwe datacenter omdat er te weinig bekend is over de impact op het elektriciteitsnet. Google gaf daarover niet voldoende informatie. Bovendien zou het nieuwe datacenter niet voldoende voorzien in hernieuwbare energie, wat de impact op het elektriciteitsnet groter maakt.

Een extra datacenter zou namelijk voor problemen in de elektriciteitsvoorziening kunnen zorgen doordat het net overbelast wordt. Het net staat in Ierland al langer onder druk, en daarin spelen technologiebedrijven geen onbelangrijke rol. Sinds het voor technologiebedrijven verplicht is om ook in de EU een zetel te hebben, strijken de meesten ervan in Ierland neer en bouwen ze er ook datacenters of huren ze plek in een datacenter. Wie naar een kaart van de datacenters in Ierland kijkt, ziet meteen dat die bijna allemaal rond Dublin gegroepeerd zijn.

Dat zorgt voor problemen. In 2015 waren datacenters nog goed voor 5% van het nationale energieverbuik in Ierland. Anno 2024 gaat het om 21% van de elektriciteit. Een speler zoals Google zet doorgaans sterk in op hernieuwbare energie in datacenters. Dat wordt alleen fors moeilijker dankzij de opkomst van AI: die toepassingen vereisen heel wat rekenkracht en dus ook energie. Alle milieu-inspanningen ten spijt, stootte Google dit jaar bijna de helft meer broeikasgassen uit dan vorig jaar.

Dat is reden genoeg voor Dublin om de bouw van een derde datacenter voorlopig tegen te houden. Google heeft nog een maand de tijd om beroep in te tekenen op de beslissing van de gemeenteraad.

Uitgelicht artikel Google Google investeert 1 miljard euro in Belgische datacenters
aibusinessclouddatacentersgoogle

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen