Nieuws

Google investeert 1 miljard euro in Belgische datacenters

Google
© iStock / 400tmax
Google bouwt een nieuw datacenter én breidt het bestaande center in Saint-Ghislain uit. Daarvoor investeert het bedrijf 1 miljard euro.

1 miljard euro: zoveel investeert Google voor datacenters in het Belgische. Een deel van die investering komt ten goede aan het datacenter in Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen. Het leeuwendeel van de investering moet echter dienen om een bijkomend datacenter neer te poten, in het Hengouwse Farciennes.

Datacenters

Of het nu over particulieren of bedrijven gaat: digitale toepassingen vinden steeds meer en meer ingang. Of het nu over TikTok of YouTube, ChatGPT of Google Docs gaat: al die toepassingen hebben nood aan rekenkracht. In een ver verleden werd die rekenkracht nog gezocht op je eigen apparaat, maar dat is al lang passé. Inmiddels wordt de rekenkracht gezocht op servers, ook wel “in de cloud”. De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven zich gaan richten op datacenters. Op die manier hoeven ze zelf geen serverinfrastructuur te voorzien, maar kunnen ze deze huren bij aanbieders zoals Google.

Sinds 2010 staat er al zo’n datacenter in Saint-Ghislain, in Henegouwen. De YouTube-filmpjes die je kijkt, maar even goed al je gesprekken met de Google-chatbot Gemini, draaien op die servers. De komende jaren zal de nood aan rekenkracht alleen maar toenemen. Dat ligt deels aan AI-systemen, die grote hoeveelheden rekenkracht vereisen om tot antwoorden te komen. Anderzijds speelt ook mee dat digitale media alsmaar belangrijker wordt in het digitale leven: ook dat zorgt ervoor dat er meer datacentercapaciteit nodig is.

Extra capaciteit nodig

Die extra capaciteit vindt Google door het bestaande datacenter in Saint-Ghislain uit te breiden. Daarnaast start Google met de bouw van een tweede datacenter, in Farciennes. De bouw van dat datacenter zal nog enkele jaren in beslag nemen.

Uitgelicht artikel Google zoekmachine AI Wordt zoeken met Google deels betalend dankzij AI-functies?

200 nieuwe jobs

Voor de regio biedt het nieuwe datacenter, waaraan eerst nog een aantal jaren gebouwd moet worden, heel wat mogelijkheden. Farciennes is de armste gemeente van Wallonië, maar het nabijgelegen datacenter zou de regio kunnen doen opleven. Het datacenter zou goed zijn voor een 100-tal vaste jobs. Ook in Saint-Ghislain komen er, na de uitbreiding, een 100-tal jobs bij.

Beperkte impact op het klimaat

Daarnaast is het project van Google ook belangrijk voor de energietransitie. Datacenters produceren namelijk heel wat hitte. Vergelijk het met je gsm die warm wordt als je een spelletje speelt: dat gebeurt ook in het datacenter, maar dan veel heviger. Het nieuwe gebouw in Farciennes zal klaar zijn voor off-site warmteterugwinning, waardoor de bevolking van Farciennes die kan gebruiken om hun huis te verwarmen. Er komen ook zonnepanelen op het dak, zoals dat in Saint-Ghislain al het geval is. Daar komen bovendien een heleboel zonnepanelen bij, goed voor 1,4 MW.

Google levert heel wat inspanningen op vlak van klimaat. Het bedrijf wil de ecologische impact van het nieuwe én bestaande datacenter dan ook inperken. Voor 2024 wordt geschat dat Google bijna 85% koolstofvrije energie verbuikt. Het doel is om, op termijn, 24/7 100% koolstofvrij te worden.

Uitgelicht artikel Restwarmte datacenters benutten Duitsland wil hergebruik restwarmte datacenters verplichten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business