Nieuws

Nvidia’s groei vertraagt, maar bedrijf ziet geen reden tot zorgen

Nvidia foto kantoor
© Nvidia
De groei bij Nvidia stagneert, maar is nog steeds fors. De nieuwe Hopper-GPU's zouden de cijfers in de toekomst hoog houden.

122%, dat is hoeveel groter de omzet van Nvidia afgelopen kwartaal was vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daardoor tikt het GPU-bedrijf af op 30,04 miljard dollar, en dat is fors minder dan het de afgelopen kwartalen rapporteerde. In Nvidia’s Q1 2025 lag de jaargroei nog op 262 percent. Ook de twee kwartalen daarvoor lagen de cijfers op respectievelijk 265 en 206 percent. De  waardestijging van Nvidia stagneert dus, maar het bedrijf maakt zich daar geen zorgen over. In tegendeel: zelf projecteerde het een omzet van 28 miljard dollar, waardoor het bedrijf het dus iets beter doet dan het zelf verwachtte.

Vooral uit datacenters

Het grootste deel van die omzet komt voort uit de datacenteractiviteiten: daar haalde Nvidia afgelopen kwartaal 26,3 miljard dollar omzet uit. Dat is een stijging van 16% tegenover vorig kwartaal. Cloudproviders waren goed voor ongeveer 45% van dat bedrag, terwijl consumenten en enterpriseklanten de rest van het bedrag opmaakten.

Uitgelicht artikel Nvidia Nvidia haalt Microsoft in als meest waardevolle bedrijf ter wereld

CEO Jensen Huang schat de komende maanden rooskleurig in, en dat is voornamelijk te danken aan de H200-accelerators. Grote cloudproviders willen die nieuwe GPU’s in hun datacenters omdat ze heel wat rekenkracht mogelijk maken, maar de kostprijs daarvan weten te minimaliseren. Bovendien zijn die GPU’s erg belangrijk voor cloudproviders, analyseert Huang: wereldwijd is er amper GPU-capaciteit in de cloud. “De reden daarvoor is dat die intern ingezet wordt om de eigen workloads te accelereren”. Volgens Huang zullen datacenters daardoor willen inzetten op de nieuwe Hopper-architectuur van Nvidia, en de datacenter-CPU’s voorlopig links laten liggen.

China

Opmerkelijk is dat de omzet uit China stijgt: Nvidia mag namelijk geen geavanceerde technologie meer verkopen in China, en heel wat datacenter-GPU’s vallen onder dat verbod van de VS. Het aandeel van China is wel kleiner dan het ooit was, en zou verder kunnen slinken. Daar werden namelijk onlangs nieuwe wetten gestemd, die energiemaatregelen opleggen aan datacenters. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Nvidia geen producten meer kan verkopen in China, al moeten de effecten van de nieuwe wetgeving nog duidelijk worden.

Ook voor volgend kwartaal schat het bedrijf de cijfers hoog in. Het mikt op een omzet van 32,5 miljard voor Q3 2025.

businessclouddatacentersgpunvidia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen