Nieuws

Nvidia haalt Microsoft in als meest waardevolle bedrijf ter wereld

Nvidia
© iStock / Sundry Photography
Nvidia heeft Microsoft voorbijgestoken als meest waardevolle bedrijf. Dat dankt het aan zijn chipproductie die de snelle vorderingen in artificiële intelligentie mogelijk maakt.

Twee weken geleden had Nvidia ook al die andere grote techreus Apple ingehaald qua bedrijfswaarde. De boom van generatieve AI en de chips die daarvoor nodig zijn, jagen het belang van producenten als Nvidia door het dak. Het aandeel van de chipfabrikant tikte dinsdag de 135,58 dollar aan, 4,60 dollar meer dan een dag eerder. De marktkapitalisatie kwam zo op 3,335 biljoen (!) dollar te staan. Ter vergelijking: voor Microsoft, Apple en Google is dat respectievelijk 3,32, 3,29 en 2,17 biljoen dollar.

Nvidia en AI boomen

De Nvidia-aandelen werden op 7 juni nog in een 10:1-verhouding opgesplitst, waardoor de totale aandelenprijs zakte. Het bedrijf heeft het echter zo goed gedaan dat het aandeel 160 procent meer waard werd in 2024. Pas in februari rondde Nvidia de kaap van 2 biljoen aan marktkapitalisatie. De stijging naar 3,335 biljoen kwam er dus waanzinnig snel.

Tijdens de voorstelling van zijn recentste kwartaalresultaten, boekte Nvidia 26 miljard dollar omzet. En dan moest de voorstelling van de nieuwe Blackwell-GPU-architectuur nog komen. Dat wordt volgens de chipmaker “de krachtigste AI-chip ter wereld”. CEO Jensen Huang gaf nog mee dat Blackwell-units 30.000 tot 40.000 dollar per stuk zullen kosten en dat het bedrijf van plan is om elk jaar een nieuwe reeks AI-chips uit te brengen.

Uitgelicht artikel Moet AI een lichaam krijgen? Volgens Nvidia wel
artificiële intelligentiebusinessnvidia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals