Nieuws

Moet AI een lichaam krijgen? Volgens Nvidia wel

© Nvidia
AI-systemen zijn vandaag nog volledig digitaal en dus ontastbaar. Nvidia wil AI nu een lichaam geven met humanoïde robots.

Een van de technologische fantasieën die onbereikbaar blijft, is die van mensachtige robots. Veel bedrijven probeerden al zo’n robot te ontwikkelen en boekten daarbij uiteenlopende graden van succes. Anno 2024 hoeft zo’n robot niet eens meer bestuurd te worden door een mens, maar zou hij volledig op AI kunnen draaien.

Project GR00T

Heel wat AI-ontwikkelaars zijn er vandaag mee bezig: de ‘embodiment’ of belichaming van AI. Daarbij is het de bedoeling om een AI-systeem een lichaam te geven. Dat hoeft niet noodzakelijk humanoïde te zijn, maar het is wel de richting waar meeste technologiebedrijven naar kijken. Onder andere Google, Microsoft, Tesla en Boston Dynamics hebben al projecten lopen om AI in een menselijk lichaam te steken. Het bouwen van zo’n humanoïde robot lijkt alsmaar beter te lukken, waardoor nu vooral aan het AI-model gedacht wordt. Nvidia-CEO beschouwt het als “een van de meest spannende problemen” waarover vandaag nagedacht wordt.

Uitgelicht artikel Optimus Gen 2 robot Tesla toont nieuwe robot met gevoelige handen

Om daarbij te helpen kondigt Nvidia Project GR00T aan. Hoewel die naam doet denken aan bepaald Marvel-karakter, staat hij voor ‘Generalist Robot 00 Technology’. Het is de bedoeling dat GR00T uiteindelijk een AI-model oplevert dat als brein kan dienen voor robots. Dat model zou ze bovendien in staat stellen om menselijke gedragingen over te nemen, en zo al doende nieuwe dingen bij te leren.

Volgens Nvidia-onderzoeker Linxi Fan zou het model in staat zijn om “multimodale instructies” te verwerken. Dat houdt in dat het AI-model niet alleen taal begrijpt, maar ook beelden kan verwerken. Die beelden zal zo’n robot ook zelf kunnen maken, waardoor die makkelijk jouw gedragingen overneemt.

Menselijke robots

Robots zijn er al in vele vormen en maten, maar de meeste zijn niet menselijk. Dat heeft een reden: het blijkt enorm moeilijk en duur om een humanoïde robot te ontwerpen die niet enorm klungelig lijkt. Een robotstofzuiger of -grasmaaier is dan ook veel makkelijker te ontwerpen dan een mensachtige robot die dezelfde taak doet.

Toch kijkt Nvidia naar menselijke robots voor AI. De reden daarvoor is simpel: we hebben een wereld ontworpen waar mensen in moeten leven. Het lijkt het bedrijf dan ook veel logischer om in te zetten op die menselijke vorm: een robotstofzuiger zal namelijk nooit de trap op kunnen, maar humanoïden wel.

Daarnaast is het ook veel makkelijker om menselijke robots te trainen: er lopen ondertussen meer dan 8 miljard mensen rond die als voorbeeld kunnen dienen. Het is daardoor veel makkelijker om trainingsdata te maken voor een menselijke robot dan voor andere vormen.

AI-robots in de echte wereld

Om de menselijke AI-robots naar de echte wereld te brengen werkt Nvidia samen met een aantal roboticabedrijven. Onder meer Apptronik, Agility Robotics, Boston Dynamics en Figure AI worden daarbij genoemd. Dat laatste bedrijf wist 3 weken geleden al te verbazen met een video waarin een robot volledig autonoom dozen op een band zet. De robot van Figure AI kan zelfs koffie zetten.

Met koffiezetten zal de Figure AI-robot nog geen jobs stelen, maar de vrees heerst wel dat zoiets uiteindelijk zal gebeuren. Nvidia lijkt er niet om wakker te liggen: zoals vaker komt eerst de techniek, dan pas de ethiek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business