Nieuws

Tesla toont nieuwe robot met gevoelige handen

Optimus Gen 2 robot
© Tesla
Tesla stelt de nieuwste versie van zijn robot voor: Optimus Gen 2. De robot kan nu vlot wandelen en heeft betere handen.

Terwijl Tesla in de VS twee miljoen auto’s moet updaten omdat het AutoPilot-systeem niet aan de Amerikaanse richtlijnen voldoet, komt het bedrijf met indrukwekkend nieuws. In een video op Elon Musks favoriete platform toont het bedrijf de nieuwste versie van de Optimus-robot. Optimus Gen 2 verbetert zijn voorgangers op een aantal cruciale vlakken.

Zo is de robot een pak leniger en over het algemeen veel handiger. Optimus Gen 1 had namelijk moeite om te wandelen, bleek tijdens een livedemo. Dat is nu verbeterd: de nieuwe robot kan 30 percent sneller wandelen, en doet dat bovendien een pak eleganter. Nieuwe sensors en actuators van Tesla zorgen ervoor dat de robot veel soepeler kan bewegen en reageren op de omgeving. Zo repliceert de robot tijdens het wandelen de geometrie van de menselijke voet – het is dan ook de bedoeling dat de Tesla-robot zo menselijk mogelijk wordt.

Optimus is bovendien afgevallen: in maart woog de eerstegeneratierobot 10 kilo meer. Hoewel er gewicht verloren ging, werden de functionaliteiten van de robot alleen maar verbeterd. De nieuwe Optimus ziet er bovendien een stuk gelakter uit dan zijn voorganger, met witte panelen die het merendeel van de sensoren en motoren verbergen.

Handiger dan voorganger

Het meest indrukwekkende is de verbetering die Tesla maakte in de handen: die kunnen nu sneller bewegen en hebben volgens Tesla “11 graden vrijheid”. Daarmee bedoelt het bedrijf dat de robot 11 verschillende gewrichten heeft die afzonderlijk kunnen bewegen. De nieuwe sensoren maken dat de robot ook een stuk voorzichter te werk kan gaan. In de promovideo toont Tesla hoe de Optimus Gen 2 een ei uit een schaaltje haalt en weer neerlegt, zonder het ei te breken. Optimus Gen 1 zou er meteen een omelet van gemaakt hebben.

Tesla zegt Optimus binnenkort te willen gebruiken in de eigen productieprocessen. Eenmaal hij daar zijn nut bewezen heeft, zou het de robot ook te koop willen aanbieden. Elon Musk zet in ieder geval hoog in op de Tesla-robots. De topman verwacht een vraag van tien tot twintig miljard stuks, en ziet de robots in de toekomst een belangrijk deel van Tesla uitmaken.

Uitgelicht artikel Xiaomi CyberOne Xiaomi’s eerste humanoïde robot kost ongeveer 100.000 euro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business