Nieuws

Xiaomi’s eerste humanoïde robot kost ongeveer 100.000 euro

Xiaomi CyberOne
Xiaomi heeft donderdagavond zijn eerste humanoïde robot gepresenteerd, de CyberOne. Volgens de Chinese hardwarefabrikant kan de robot mensen, emoties en omgevingsgeluid herkennen. De robot kost in China omgerekend zo'n 86.000 tot 100.000 euro.

Xiaomi meldt bij de aankondiging van de CyberOne dat hij een lengte heeft van 1,77 meter en een armwijdte van 1,68 meter. De humanoïde robot weegt volgens de fabrikant 52 kilo en kan binnen 0,5 milliseconde reageren op gebeurtenissen in zijn omgeving. Voor de bewegingen van de robot maakt Xiaomi gebruik van een reeks servomotoren. Deze zijn gepositioneerd bij de armen en heupen van de robot. Ze hebben een koppel van respectievelijk 30 en 300Nm.

Met een zelfontwikkeld algoritme heeft Xiaomi bereikt dat de robot 21 graden bewegingsvrijheid heeft, terwijl de robot daarbij in staat is rechtop en op natuurlijke wijze te wandelen. De CyberOne humanoïde robot moet daarmee aandoen als een mens, en het blijft daar niet bij. Xiaomi zegt namelijk dat de robot ook vooral in staat is zich te herkennen in zijn leefomgeving en mensen waar hij bij in de omgeving aanwezig is.

Robot die emoties herkent

Hiervoor werd de Mi-Sense-module ontwikkeld, die de CyberOne in staat stelt driedimensionale ruimten te herkennen. Dit wordt gecombineerd met een reeks artificiële intelligentie-algoritmen om individuelen, gebaren en emoties te zien en herkennen. Hoe dit algoritme precies in elkaar steekt en hoe personen bijvoorbeeld specifiek van elkaar worden onderscheiden, maakt Xiaomi niet bekend. Wel laat het weten dat de CyberOne in staat is tot 85 soorten omgevingsgeluiden te herkennen en 45 soorten menselijke emoties kan onderscheiden.

Het bedrijf zegt dat de robot ook in staat is mensen te troosten als waargenomen wordt dat iemand droevig is. Welke technieken de robot hiertoe in staat stellen en hoe dat geruststellen in de praktijk in zijn werk gaat, is niet geopenbaard. Vermoedelijk speelt het OLED-scherm voorop de robot, dat bij interactie met mensen wordt ingezet, daar een rol in.

Complexe robot, hoge prijzen

Of, hoe en waar Xiaomi de robot gaat aanbieden aan consumenten, is niet bekend. De fabrikant noemde bij de introductie van de humanoïde CyberOne wel een prijskaartje van tussen de 600.000 en 700.000 Chinese yuan. Omgerekend komt dat uit op ongeveer 86.000 tot 100.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business