Nieuws

Nieuwe chatbot Meta geen fan van Facebook

Robot's hand typing on keyboard.
Meta lanceerde een nieuwe AI-chatbot, maar na enkele testrondes blijkt deze niet altijd even positief te reageren op Facebook of zijn CEO.

Wat een paradepaardje moest worden voor Meta, blijkt toch wel een volledig andere wending te kiezen dan het bedrijf voor ogen had. BlenderBot 3, een chatbot die door Meta werd ontwikkeld, heeft zich tijdens enkele tests niet zo lief uitgelaten over Facebook en Mark Zuckerberg. Dat melden onder meer BuzzFeed en Vice. De tool werd vorige week vrijdag vrijgegeven en zou in staat moeten zijn om over elk onderwerp een gesprek te voeren. Bij vragen naar zijn mening over het bedrijf en de CEO kwamen er soms onverwachte antwoorden uit.

Max Woolf van BuzzFeed ging met de AI in gesprek, en voelde de bot aan de tand over zijn baas Zuckerberg. De bot reageerde door te stellen dat hij een “goede zakenman is, maar zijn praktijken zijn niet altijd ethisch. Het is grappig dat hij al dat geld heeft en nog altijd dezelfde kleren draagt!”.

Ook over Facebook was het niet altijd goed nieuws. Janus Rose van Vice kreeg te horen dat de bot zelf zijn eigen Facebook-account verwijderd had na nieuws over privacy-schandalen, met positieve effecten op zijn leven als gevolg. Daarnaast zou de bot ook in de waan zijn dat Donald Trump nu aan zijn tweede ambtstermijn bezig is.

Geen grote zorgen

Natuurlijk moet dit allemaal met een korreltje zout genomen worden. De chatbot is geen afgewerkt geheel, maar eerder een stukje technologie dat gesprekken nodig heeft om zichzelf te verfijnen. Meer input zorgt dus voor meer sturing. Daarnaast is de kunstmatige intelligentie ook afhankelijk van de informatie die het online terug kan vinden. Bepaalde trends of meningen zullen hierdoor ook sterker naar voren komen. Dit zorgt er allemaal voor dat er bij BlenderBot 3 wel eens gekke dingen te lezen zullen zijn.

Dit is tevens de derde iteratie van de chatbot en verder gebouwd op de lessen die Meta uit de eerste proeven trok. De chatbot is beschikbaar voor het publiek om mee aan de slag te gaan, maar voorlopig is deze enkel toegankelijk voor gebruikers in de Verenigde Staten. Het wordt dus nog even wachten alvorens wij er hier zelf iets van antwoorden uit kunnen trekken.

chatbotontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals