Nieuws

Samsungs Galaxy S25-reeks zou uitsluitend Qualcomm-chips krijgen

Samsung Galaxy S25 Ultra
© iStock / valio84sl
De Samsung Galaxy S25-reeks zou over de hele lijn een Qualcomm-chip kunnen krijgen, waardoor Samsung (opnieuw) breekt met traditie.

Samsung maakt niet alleen telefoons, maar maakt zelf ook chips die de telefoons kunnen aandrijven. Zo kreeg de Samsung Galaxy S24-reeks in Europa twee verschillende chips: een Snapdragon-exemplaar uit de schuif van Qualcomm, of een Exynos-chip uit het gamma van Samsung. Niet alle gebruikers zijn even tevreden met dat onderscheid: tests wijzen namelijk uit dat de Snapdragon-chip iets beter presteert dan het materiaal van Samsung zelf.

Een Zuid-Koreaanse website, Hankyung, poneert nu dat de Samsung Galaxy S25-reeks dat onderscheid niet zal maken: over de hele wereld zouden álle S25-toestellen een Snapdragon-chip krijgen, schrijft de publicatie. Momenteel zou Qualcomm aan een nieuwe versie van die chip werken, de Snapdragon 8 Gen 4. Daarvan zouden meerdere versies uitkomen, waaronder een model dat speciaal ‘For Galaxy’ ontwikkeld werd.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het daarbij om een chip die een overclock kreeg, zodat die iets sneller werkt dan andere Snapdragon 8 Gen 4-chips. In de S24-reeks kregen alle Galaxy-telefoons zo’n versnelde chip, maar dat zou voor de aankomende reeks net iets anders zijn. De snellere ‘For Galaxy’-chip zou voorbehouden zijn voor het Ultra-model, terwijl de andere telefoons een gewone chip krijgen.

Ongewoon

Als Samsung uitsluitend Qualcomm-chips gebruikt, zou dat vrij ongewoon zijn: tot nu toe deed het merk dat enkel met de S23-reeks. Het merk werkt bovendien nog steeds aan de eigen Exynos 2500-chip. Het is onzeker wat er met die chips zal gebeuren. Volgens Hankyung komen die chips in de volgende generatie foldables terecht, de Galaxy Z Flip 7 en de Z Fold 7. Dat zou echter nog eigenaardiger zijn: tot nu toe zat er in die toestellen steevast een Qualcomm-chip.

Dit rapport dien je daardoor met een korreltje zout te nemen. Samsung zelf deelde nog geen nieuws over welke chips het in de Samsung Galaxy S25-reeks gebruikt, en het zou dus alsnog om een Exynos-chip kunnen gaan voor sommige modellen, zij het in bepaalde regio’s. Eén ding lijkt al wel zeker: telefoons met de Snapdragon 8 Gen 4 worden iets duurder dan die met de huidige Snapdragon 8 Gen 3-chip. Die factor zou ervoor kunnen zorgen dat Samsung alsnog opteert voor Exynos in de S25-reeks.

exynosqualcommsamsungsamsung galaxy s25

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen