Reviews

Samsung Galaxy S24 review: handzaam vlaggenschip met kleine upgrades

Galaxy S24
© Samsung
Voordelen
Strak design met afgeplatte randen
Exynos-chip is meer dan snel genoeg
AI maakt fotografie beter
Goede batterijduur
Nadelen
Zelfde camera's als vorig jaar
AI-functies niet voor iedereen een meerwaarde
Snapdragon 8 Gen 3 enkel voor S23 Ultra
Geen upgrade naar 45W-laden
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?

SAMSUNG Galaxy S24 smartphone 128 GB, Dual-SIM, Android

Totaalscore 8
Joekels van vlaggenschepen zijn niet voor iedereen. Het kleinere basismodel van de Samsung Galaxy S24 biedt dan uitkomst. Wij gingen na wat deze topsmartphone in petto heeft.

De belangrijkste reden om de standaard-Galaxy S24 te verkiezen boven de grotere S24 Plus en S24 Ultra is (naast de prijs, uiteraard) het formaat. Zeker wie kleinere handen heeft, zijn smartphone graag met één hand bedient of hem graag vlotter in de broekzak wil kunnen steken, zal een schermdiagonaal van 6,8 inch gewoon te groot vinden. De Galaxy S24 ligt met zijn 6,2 inch comfortabel in de hand en dat komt ook door het afgeplatte frame. Terwijl de iPhone 15-serie net richting rondere randen is gegaan, zijn we eerder fan van afgevlakte randen, die wat ons betreft een betere grip bieden. En de Galaxy S24 is daar een mooi voorbeeld van. Net als bij de Galaxy S23 is het frame opnieuw van aluminium en het voelt daarom stevig en kwaliteitsvol aan. Met een gewicht van 167 gram is de S24 ook niet te zwaar voor zijn formaat. We zijn eveneens fan van de meer mat-metalen afwerking, waardoor we verrassend weinig last hadden van vette vingerafdrukken.

De bescherming van dat knappe uiterlijk is er ook naar, met een IP68-certificering (30 minuten waterdicht tot op 1,5 meter diepte) en verbeterd Gorilla Glass Victus 2 op de voor- en achterkant. Het Corning Gorilla Armor (titanium) blijkt voorbehouden voor de S24 Ultra, al zal je daar in de praktijk weinig van merken. Wie zich zorgen maakt om schade, zal bij een dure telefoon quasi altijd voor een case gaan. Niet exclusief voor de grotere telefoons zijn de kleuropties: ze zijn voor alle drie de S24-varianten hetzelfde. Er zijn zelfs zeven keuzemogelijkheden: Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet, Amber Yellow, Sapphire Blue, Sandstone Orange en het stijlvolle Jade Green van ons testexemplaar.

Display & performance

De eerste kleine upgrade vinden we terug bij het display, dat dus 0,1 inch groter is dan dat van zijn voorganger. Belangrijker is dat het nu om een LTPO-amoledscherm gaat. Concreet wil dat zeggen dat een variabele refresh rate mogelijk wordt (1-120 Hz) en daarmee een efficiënter energieverbruik. Daarnaast krikt het de piekhelderheid op naar 2.600 nits en levert de high brightness mode (HBM) nu 1.600 nits. Beide liggen zo een stuk hoger dan bij de Samsung Galaxy S23 van vorig jaar (respectievelijk 1.750 en 1.200 nits). De resolutie, die blijft wel steken op Full HD+, al ziet dat er voor deze schermdiagonaal nog steeds haarscherp uit. Wie een QHD+-resolutie zoekt, moet daarvoor upgraden naar de S24 Plus. Wel geniet je ook bij de standaard-S24 voor het eerst van schermvullend beeld bij het always-ondisplay (AOD) en dat is prettig.

Wat de chipset betreft, grijpt Samsung terug naar zijn bekende strategie, die de Zuid-Koreanen wel eens op kritiek komt te staan: de Snapdragon 8 Gen 3 blijft voorbehouden aan de VS, Canada en China, terwijl onze ‘internationale’ versie de Exynos 2400 onder de motorkap heeft. Dat was tot enkele jaren terug het geval. Nadat de Exynos-chips duidelijk onderpresteerden in benchmarktests, stak Samsung de Snapdragon-chip ook weer in zijn internationale versies. Tot nu. Toch moeten we die kritiek wat in perspectief plaatsen. Pas wanneer je de Galaxy S24 tot het uiterste zou drijven met een zware game, kan het verschil in performance komen bovendrijven. De Exynos 2400 is volgens Samsung zelfs een tikje energiezuiniger, al zouden we dat misschien eerder toeschrijven aan de batterij die (samen met de telefoon) een fractie gegroeid is, van 3.900 naar 4.000 mAh. Bij licht gebruik (sociale media, e-mail en een paar telefoongesprekken) hielden we voor het slapengaan nog ruim 60 procent batterij over. Ga je overdag gamen, een tijdlang beelden schieten of video monteren, dan moet je voor het avondeten wellicht aan de laadkabel. Aan de laadsnelheid is in vergelijking met de Galaxy S23 helemaal niets veranderd. De ligt nog altijd op maximaal 25 W, waardoor je (zo konden we ook zelf vaststellen) van nul naar 50 procent kan gaan met een halfuur in het stopcontact. Voor wie graag draadloos oplaadt, kan dat ook dit jaar aan 4,5 W, via Wireless Power Share (omgekeerd draadloos opladen). Heel wat Android-telefoons bieden intussen wel al bekabelde oplaadsnelheden van 45 W. Als je je smartphone dagelijks intensief gebruikt, had je hem in dringende gevallen wel graag sneller opgeladen.

Een andere noemsenswaardige upgrade is die van UFS 4.0-opslag, nu ook standaard voor het 128GB-model van de Galaxy S24. Het RAM blijft steken op 8 GB (tegenover 12 GB voor de S24 Plus), al zou je daar in de praktijk weinig van merken. Verwacht dan wel niet dat hij binnen 5 jaar nog even vlot omspringt met de nieuwste applicaties.

Software en artificiële intelligentie

We zouden het bijna vergeten, maar net zoals Samsung zelf adverteert, is artificiële intelligentie de belangrijkste toevoeging wat de software en gebruikservaring betreft. One UI 6.1, De visuele schil rond Android 14, ziet er eigenlijk gewoon hetzelfde uit als de voorbije jaren. Dat hoeft geen punt van kritiek te zijn, want de launcher en zijn overzichtelijk ontwerp behoorden al tot de top in de Androidmarkt. Maar vergis je niet: Galaxy AI, dat voorlopig nog exclusief is voor de nieuwste Galaxy-line-up, biedt een hoop functies die je niet zomaar op 1-2-3 ontdekt hebt. Een eerste leuke toevoeging is die van generatieve wallpapers, zodat je een écht unieke achtergrond kan laten genereren. Dat gebeurt rechtstreeks op je toestel, via Galaxy AI. Daarnaast kan je in de Phone-app Live Translate gebruiken om telefoongesprekken ter plekke vertaald te zien en Chat Assist in het Samsung Keyboard helpt je zinnen herformuleren of de juiste toon vinden. Wie vaak onderweg is en zijn smartphone gebruikt voor notities, kan Galaxy AI getranscribeerde tekst automatisch laten samenvatten. Of je die functies ook allemaal zal gebruiken, dat durven we te betwijfelen. Maar het siert Samsung wel dat het met zijn vlaggenschipserie kan en wil innoveren. Voor wie zich zorgen maakt om privacy: Samsungs Knox moet garanderen dat persoonlijke gegevens het toestel niet verlaten. Verder biedt de fabrikant voor het eerst zeven jaar lang Android- en beveiligingsupdates. Dat kan wie over een duurdere telefoon twijfelt geruststellen.

Camera’s

Verder situeert de ondersteuning van Galaxy AI zich in de fotografie. Het is ook meteen de enige noemenswaardige toevoeging aan het camerasysteem, want de hardwareset-up is dezelfde als die op de Galaxy S23: de hoofdlens is 50 MP sterk en wordt vergezeld van de bekende telefotolens (10 MP), ultrawidelens (12 MP) en selfiecamera (12 MP). Naar onze ervaring maakten Galaxy-telefoons tot nog toe vaak overgesatureerde beelden, met te felle kleuren als gevolg. De ProVisual Engine en Galaxy AI lijken daar een mouw aan te hebben gepast, want foto’s zagen er op een Galaxy-telefoon nog nooit zo natuurlijk uit. De artificiële intelligentie komt nog het opvallendst tussenbeide in situaties waarbij de belichting niet optimaal is: hetzij bij fel tegenlicht of net in donkere settings. De nieuwe software laat de Galaxy S24 toe om in één klap verbeteringen aan te brengen, met een natuurlijk, kwalitatief beeld als resultaat.

Ook bij nabewerking van foto’s zorgt AI voor relevante suggesties. Zo krijg je snelle toegang tot het verwijderen van reflecties of het kalibreren van het kleurenpallet. En met Generatief Opvullen kan je een leegte in een beeld (meestal met succes) opvullen aan de hand van de omliggende inhoud. Het is indrukwekkend om te zien hoe de AI meteen relevante opties naar voor schuift, op basis van jouw kiekjes.

Conclusie

De standaard-Samsung Galaxy S24 is een schitterende Androidtelefoon voor wie topprestaties wil in een relatief klein formaat. Heb je echter een Galaxy S23 of hecht je niet zoveel belang aan de AI-mogelijkheden voor fotografie, dan heb je wellicht niet veel redenen om al te upgraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business