Nieuws

Google wil Gemini AI-assistent integreren in Android Auto

Android Auto
© Google
Het lijkt erop dat Android Auto binnenkort een Gemini-update krijgt. Specifiek lijkt het te gaan om Gemini Live, waar je in realtime gesprekken mee kan voeren.

Gemini maakt de laatste tijd een opmars binnen het ecosysteem van Google. Tijdens het Made by Google-evenement kondigde de zoekgigant aan dat Gemini nu ook beschikbaar is voor draadloze oortjes. Eerder kon je Gemini al gebruiken als je standaard AI-spraakassistent op Android. Wie straks een Pixel 9 in huis haalt, kan bovendien aan de slag met Gemini Live. Die ‘Live’-versie van Gemini komt, zo ontdekten de Android-experts van Android Authority, binnenkort ook naar Android Auto.

Gemini Live in Android Auto

Google is namelijk al begonnen met de ontwikkeling van Gemini voor Android Auto. Een recente update van het besturingssysteem voor auto’s bevat diverse verwijzingen naar Gemini. Zo is het welbekende Gemini-icoontje, een sterretje, toegevoegd aan de code. In de code wordt naar Gemini verwezen als “kitt”, met de toevoeging dat het om een “assistent” gaat. Elders werd nog de verwijzing “GeminiLiveAssistantAction” ontdekt, evenals de tekst “Start gesprek”.

Alles wijst erop dat Gemini Live op termijn zijn intrede zal maken op Android Auto. Wat je er precies mee kunt doen, blijft echter koffiedik kijken. Op Android biedt Gemini Live gebruikers de mogelijkheid om een ‘natuurlijk’ gesprek te starten. Tijdens zo’n gesprek kan je de AI-assistent ook onderbreken om het onderwerp te wijzigen of een vervolgvraag te stellen.

Het voordeel van Gemini is dat de AI-chatbot ten opzichte van Google Assistant van zichzelf over meer kennis beschikt en ook sneller nieuwe informatie kan ophalen. Daar staat tegenover dat de AI kan hallucineren. Bovendien is lang niet alle kennis die de AI bevat, ‘juist’.

Uitgelicht artikel Google Gemini op smartphone Google brengt nieuwe functies naar Gemini, herstelt ook oude functie

Abonnement vereist

Wil je in de toekomst Gemini Live gebruiken in je auto? Dan moet je mogelijk eerst een abonnement op Google One Premium AI afsluiten. Dat abonnement biedt toegang tot Gemini Advanced, wat een vereiste is voor de Live-chatbot. Hiervoor heb je overigens geen specifieke hardware nodig. Google verwerkt alle data van Gemini Live namelijk op zijn servers. Een stabiele netwerkverbinding is dus wel vereist voor een vloeiend gesprek met Gemini.

Het is nog niet bekend of en wanneer Gemini naar Android Auto komt. Mogelijk wil Google eerst experimenteren met de standaardversie van Gemini. De toekomst zal dus moeten uitwijzen hoe en of AI zijn weg vindt naar onze auto’s.

aiandroid autogeminigemini livegoogle

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen