Nieuws

Recall op Windows 11 toch niet te verwijderen

Copilot Windows 11
© Microsoft
Microsoft noemt de mogelijkheid die eerder opdook om Recall van Windows 11 te verwijderen een ‘foutje’. De AI-functie blijft dus gewoon aanwezig op alle Windows-pc's.

Niet iedereen is een fan van Microsofts AI-functies voor Copilot+-pc’s. Recall is een van die AI-functies, waarmee je recente gebeurtenissen op Windows kunt doorzoeken met behulp van AI. Handig, maar in eerste instantie bleek het niet erg veilig te zijn. Gevoelige gegevens werden namelijk opgeslagen in een onbeveiligde database. De mogelijkheid om de Recall-functie in zijn geheel uit te schakelen, werd dan ook met enthousiasme ontvangen, zoals bleek toen het Duitse Deskmodder het nieuws eind vorige week verspreidde.

Foutje, bedankt

De vreugde blijkt echter voorbarig te zijn geweest. Microsoft verklaarde in een reactie aan The Verge dat gebruikers Recall niet kunnen uitschakelen; of ze nu wel of niet in de EU wonen, maakt daarbij geen verschil. Dat Recall toch opdook in een lijst met uit te schakelen Windows-functies was dan ook een fout, benadrukt Windows Product Manager Brandon LeBlanc.

Het is ergens ook niet zo verrassend dat dit een vergissing betrof. Microsoft kondigt dergelijke wijzigingen in Windows meestal ruim van tevoren aan. Zo gebeurde dat eerder al met de mogelijkheid om Windows-onderdelen zoals de Edge-browser en de Foto’s-app te verwijderen. Wat ook opviel, was dat de functie direct in de stabiele Windows-build opdook, in plaats van in een Canary-versie. Nieuwe functies worden in de meeste gevallen eerst in het Insider Canary-kanaal getest. Pas na enkele weken of maanden is het de beurt aan het stabiele Windows-kanaal.

Uitgelicht artikel Copilot Windows 11 Windows 11 maakt mediabestanden doorzoekbaar dankzij AI

Wanneer brengt Microsoft Recall uit?

Tot slot is Recall nog helemaal niet beschikbaar. Recent maakte Microsoft bekend dat Recall pas in oktober zal worden uitgebracht. Insider-gebruikers kunnen er dan meteen mee aan de slag, terwijl andere gebruikers met een Copilot+-pc iets langer zullen moeten wachten. Hoelang precies, is nog onduidelijk. Vermoedelijk wil Microsoft eerst uitgebreid de beveiligingsfuncties van zijn AI-tijdlijn testen.

Zodra Microsoft Recall uitbrengt, zal het in ieder geval niet mogelijk zijn om de functie te verwijderen. Wel kun je de AI uitschakelen. Daarnaast heeft de softwaregigant toegezegd dat Recall standaard uitgeschakeld zal zijn. Gebruikers moeten de tijdlijnfunctie dus zelf activeren. Wat kan Recall precies? In de eerste plaats maakt het elke paar seconden een screenshot van je scherm. Vervolgens analyseert de AI wat er op je scherm staat. Die informatie kun je daarna opzoeken via Recall.

airecallWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen