Nieuws

Windows 11 laat je nu Edge en Bing verwijderen

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft laat je weldra diverse apps uit Windows 11 verwijderen of uitschakelen, waaronder Edge. Momenteel wordt die optie getest in de Release Preview Channel.

Microsoft voegt die mogelijkheid toe in aanloop naar maart 2024, wanneer het moet voldoen aan de richtlijnen van de Europese Digital Markets Act (DMA). Voor die deadline voorziet Microsoft updates van Windows 11 (23H2) en 10 (22H2). Voor Windows 11 worden de voorgenomen wijzigingen reeds getest in de Release Preview Channel, schrijft Microsoft in zijn Windows Insider Blog.

Eén van de voorgenomen wijzigingen is de mogelijkheid om extra Windows-apps te verwijderen. Met de update voegt Microsoft de optie toe om de volgende apps te verwijderen: Camera, Cortana, Web Search (Bing), Edge en Photos. Voor het verwijderen van apps kunnen gebruikers terecht in het instellingenmenu, onder het kopje Apps. Microsoft benadrukt dat gebruikers zulke apps altijd opnieuw kunnen downloaden via de Microsoft Store en het internet.

Weergave systeemapps

Daarnaast wijzigt Microsoft de weergave van systeemapps in het startmenu. Apps die onderdeel zijn van het systeem dragen steeds het label ‘Systeem’. Gebruikers zien hierdoor in één oogopslag welke apps onderdeel zijn van het Windows-besturingssysteem. Dit label wordt ook enkel toegevoegd aan systeemapps die niet verwijderd kunnen worden. Bij apps zoals Mail en Films & TV kom je het label daarom niet tegen.

Systeemapps Windows
© Microsoft

Synchronisatie accountdata

Windows-gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) worden weldra ook gevraagd of zij hun data met hun Microsoft-account willen synchroniseren. Het gaat dan onder meer om instellingen op de computer, evenals apps en wachtwoorden. Zo kunnen gebruikers “sneller aan de slag als” ze een nieuwe pc instellen, licht Microsoft toe. Deze functie werd recent nog in Windows geïntroduceerd – Europese gebruikers worden nu aanvullend gevraagd hiervoor toestemming te geven.

Verwijder MSN-widget

De DMA stelt bedrijven verplicht hun platform open te stellen voor andere partijen. Microsoft stelt dat Windows in de basis een open platform is. Op twee punten stelt het Windows weldra iets verder open voor ontwikkelaars. Zij kunnen namelijk een eigen zoekmachine voor het startmenu aanbieden én eigen feeds ontwikkelen voor het widgetpaneel in Windows 11.

Over dat paneel gesproken: daaruit kunnen gebruikers voortaan de MSN-feed verwijderen. Zo kan een gebruiker zelf de indeling en invulling van dit paneel (en het OS) bepalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business