Nieuws

Windows 11 laat voorgeïnstalleerde apps verwijderen

Windows 11
© Microsoft
Windows 11 zit volgens heel wat mensen vol 'bloatware': programma's die op je computer staan en die je niet kan verwijderen, maar waar je ook niets mee doet.

Windows 11 heeft zowel liefhebbers als tegenstanders. Een van de meest voorname reden waarom mensen het nieuwe besturingssysteem halsstarrig blijven mijden? Vaak klinkt het dat Windows 11 vol ‘rommel’ zit: voorgeïnstalleerde apps die je niet kan verwijderen, maar die je voor de rest niet gebruikt. Echt veel plek nemen de apps niet in. Toch storen heel wat gebruikers zicht aan die voorgeïnstalleerde apps.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 bevat weldra minder bloatware

Binnenkort zouden die programma’s wel eens kunnen verdwijnen. Volgens The Verge wil Microsoft het toelaten om deze programma’s te verwijderen. Ze zien daar aanwijzingen voor in de nieuwe Canary Channel-build van het besturingssysteem, dat momenteel intern getest wordt door Microsoft. In die versie van het besturingssysteem kunnen gebruikers Camera, Foto’s en de Remote Desktop-client verwijderen van hun systeem.

Windows 11 heeft heel wat apps die je aanvankelijk niet kon verwijderen. Microsoft noemt deze apps ‘inbox apps’, en staat het meer en meer toe dat de apps verwijderd worden. Door de apps te verwijderen maak je zelf wel niet echt voordeel: het zijn echt hele kleine apps – het is dus niet alsof je opslagschijf meteen opgeschoond is. Handig is in ieder geval wel dat je de veelheid aan programma’s in Windows 11 wat kan reduceren.

Zoals gewoonlijk is de nieuwe Windows-functie, in dit geval de mogelijkheid om programma’s te verwijderen, voorlopig nog deel van een testversie. Je kan apps als Cortana en Camera dus enkel verwijderen als je aangesloten bent op het Insider-kanaal, waardoor je deze testversies te zien krijgt.

23H2

De kans is echter groot dat de update in september ook voor het grote publiek beschikbaar komt. Microsoft stuurt dan namelijk de volgende grote update voor Windows 11 uit. Naar verwachting zullen gebruikers met de standaardversies van Windows 11 vanaf die update toegang hebben tot Windows Copilot, het systeem dat Cortana vervangt.

Verder voegt Microsoft ondersteuning toe voor .rar- en .7zip-bestanden. Vanaf de update zal je die bestandarchieven kunnen uitpakken zonder dat je er een apart programma voor moet installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business