Nieuws

Windows 11 bevat weldra minder bloatware

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft laat Windows 11-gebruikers straks meer ingebouwde apps verwijderen. De optie wordt momenteel getest in een Canary Channel-update.

Windows 11 komt met allerlei standaardapps. Applicaties die gebruikers soms helemaal niet willen gebruiken. Verwijderen, om welke reden dan ook, is vaak nog niet mogelijk. In een blogpost legt de softwaregigant uit dat de Insider-update (Canary Channel) die nu wordt uitgerold daar verandering in brengt. Na de update kunnen gebruikers een vijftal systeemapps verwijderen.

Volgens Microsoft gaat het om de Cortana-, Camera-, Foto’s-, Personen- en Remote Desktop (MSTSC)-apps. Het laten verwijderen van Cortana komt niet bepaald als een verrassing. Microsoft besloot in juni immers de ondersteuning voor Cortana op Windows te beëindigen.

Voor de andere apps geldt dat ze wel gewoon ondersteuning blijven ontvangen. Dit biedt vooral de vrijheid om apps geïnstalleerd te laten staan die je wenst te gebruiken. Veel ruimte ga je overigens niet besparen door de genoemde apps te verwijderen. Microsofts zogeheten ‘Inbox apps’ zijn al relatief compact. De Personen-app neemt op onze systemen bijvoorbeeld slechts 16kb in beslag.

Windows 11 23H2-update

Verwacht wordt dat gebruikers de genoemde apps vanaf de aanstaande Windows 11 23H2-update kunnen verwijderen. Microsoft zou die update in september uitbrengen. Tezamen met de optie om onnodige apps te verwijderen, krijgt Windows weldra ook standaard ondersteuning voor RAR en 7-Zip-bestanden. Ook komt Microsofts Copilot-systeem dan beschikbaar voor alle gebruikers.

Verwacht wordt ten slotte dat Microsoft een nieuwe volumemixer en aangepast instellingenmenu meebrengt met 23H2. De softwaregigant werkt tot slot aan passkeys-ondersteuning voor Windows 11. Veel andere grote updates moet je alvast niet verwachten: het bedrijf is alvast van start gegaan met de ontwikkeling van Windows 12.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business