Nieuws

Update voor OnePlus 9 en 10 veroorzaakt hardwareproblemen

OnePlus 9 Pro
© OnePlus
De hardwareproblemen met OnePlus 9- en 10-toestellen worden naar het schijnt veroorzaakt door een recente OxygenOS-update.

Vorige week kwamen diverse klachten naar voren over hardwareproblemen met de OnePlus 9 en 10. De toestellen zouden plotseling kapotgaan, waarbij dit het vaakst gebeurt bij de OnePlus 10 Pro. Getroffen gebruikers meldden via X en de OnePlus Community dat het ‘uit het niets’ gebeurde, hoewel in sommige gevallen de toestellen oververhit raakten voordat ze zichzelf uitschakelden. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar ook tot hoge kosten voor de gebruikers: zij die hun toestel naar reparatiecentra brachten, kregen te horen dat het moederbord defect was.

Recente OxygenOS-update

Via X waarschuwt de Indiase creator Parth Monish Kohli gebruikers ondertussen om OnePlus’ recente OxygenOS-update niet te installeren. Volgens hem veroorzaakt de recente update namelijk de veelbesproken defecten. De update was bedoeld om de prestaties van de OnePlus 9, 9 Pro, 9R, 9RT, 10, 10 Pro en OnePlus 10R te verbeteren.

Het blijft speculeren wat er precies is misgegaan. Mogelijk heeft OnePlus een fout gemaakt bij het optimaliseren van de prestaties. Als een chip een te hoog voltage krijgt, kan dat ertoe leiden dat de chip defect raakt. In sommige gevallen gaat het goed, maar oudere chips overleven dit mogelijk niet. Ook kan het zijn dat de aanpassingen ervoor hebben gezorgd dat de OnePlus-telefoons te warm werden, wat eveneens tot defecten kan leiden.

OnePlus heeft nog niet gereageerd op de defecten, noch op de geruchten over de OxygenOS-update. Het is in elk geval goed om te weten dat het merendeel van de klachten uit India komt. Dit zou kunnen betekenen dat Europese OnePlus 9- en 10-modellen niet zijn getroffen. Het zou niet de eerste keer zijn dat alleen Indiase toestellen met dergelijke defecten te maken krijgen. Eerder zagen we al ‘groene lijnen’ op oledschermen, wat deels te wijten was aan het Indiase klimaat.

Wel of niet installeren?

Zie je een OxygenOS-update verschijnen op je OnePlus 9 of 10? Dan raden we aan om nog even te wachten met het installeren ervan. Hoewel de klachten zich voornamelijk in India voordoen, is er een kans dat Europese toestellen een vergelijkbare update hebben ontvangen. Mogelijk merken wij hier minder van de problemen omdat het hier een stuk koeler is. Hoe dan ook, het zou prettig zijn als OnePlus het probleem onderzoekt en duidelijkheid geeft over de oorzaak.

We verwachten overigens geen grote problemen op dit gebied. Bij eerdere hardwaredefecten heeft de OPPO-dochter de problemen netjes opgelost. Zo verlengde men de garantieduur voor de schermen van bepaalde OnePlus-toestellen. Zoals eerder vermeld, betrof dit alleen toestellen in India; Europese exemplaren hadden niet te kampen met het genoemde defect.

mobieloneplusoneplus 10oneplus 9

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen