Nieuws

OnePlus biedt gratis vervanging van defecte AMOLED-schermen

OnePlus AMOLED
© iStock / Karlis Dambrans
Problemen met AMOLED-schermen nopen de smartphonefabrikant ertoe om gratis schermvervangingen aan te bieden. Wel geldt dit enkel als je in India woont.

Heel wat telefoons krijgen tegenwoordig een AMOLED-scherm. Zo’n scherm is helderder dan een traditioneel LCD-display en zorgt bovendien voor meer levendige kleuren. De laatste maanden ondervinden heel wat gebruikers echter problemen met hun AMOLED-schermen: heel wat toestellen vertonen plots een groene lijn, dwars over het scherm. Het probleem treft apparaten van onder andere Xiaomi, OPPO, Realme, Vivo, OnePlus, Samsung en Apple.

OnePlus is het eerste bedrijf dat het probleem officieel erkent. De fabrikant biedt al langer telefoons aan met AMOLED-schermen, waardoor heel wat OnePlus-gebruikers kans maken om vroeg of laat kennis te maken met de groene lijn over het scherm. Het merk laat het daar echter niet bij en belooft gratis schermvervangingen voor alle klanten die schermproblemen ondervinden. Daarbij maakt het niet uit of je de telefoon nu drie weken of al drie jaar hebt: alle klanten krijgen, zonder uitzondering, gratis een nieuw scherm.

Of tenminste: je krijgt een gratis scherm als er een beschikbaar is. Heb je nog een oude OnePlus 8T, 8 Pro, of 9 liggen? Die producten zitten aan het einde van hun levenscyclus, waardoor er geen nieuwe schermen meer voor gemaakt worden. Telegram-gebruiker @docnok63 toont bij Android Authority een mededeling die op het raam van een OnePlus Service Center in India gekleefd werd. Daaruit blijkt dat eigenaars van die telefoons een voucher kunnen krijgen. Daarmee krijgen ze in feite een flinke korting op hun volgende OnePlus-telefoon.

Wat in Europa?

Het beleid is momenteel wel enkel van toepassing in India. Hoe de situatie er voor andere markten precies uit zal zien, is momenteel nog niet geweten. Bovendien is het onduidelijk hoeveel gebruikers de AMOLED-schermproblemen ondervinden in Europa. Meeste meldingen van het probleem lijken uit India te komen. Dat kan twee oorzaken hebben: ofwel werd voor deze markt een defect display gebruikt dat in andere werelddelen niet of minder voorkomt, ofwel lijdt het scherm onder het warmere weer in India.

Ook voor telefoons van andere smartphonefabrikanten is de situatie onduidelijk. Tot nu toe kwam enkel OnePlus met een statement naar buiten. Er zijn echter heel wat gebruikers die plots een groene lijn op hun AMOLED-scherm zien.

Groene lijn voorkomen

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon, en wil je geen groene lijn zien verschijnen? Dan kan je best AMOLED-schermen vermijden. Dat kan, afhankelijk van het prijssegment waarin je aan het kijken bent, wel eens flink lastig zijn. AMOLED-schermen krijgen ook niet noodzakelijk last van het probleem. Wat het probleem precies veroorzaakt is echter onduidelijk, al zijn er aanwijzingen dat het om een hitteprobleem gaat in combinatie met een defect display. Een manier om het probleem te voorkomen voor je eigen AMOLED-telefoon is er dus niet echt.

Uitgelicht artikel koeling Samsung en LG ontwikkelen zuiniger smartphone-display

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business