Nieuws

Samsung en LG ontwikkelen zuiniger smartphone-display

koeling
© iStock / MilanMaksovic
Een display gebruikt heel wat energie. Vooral voor laptops, smartphones en tablets is het interessant als het verbruik laag blijft.

Inmiddels zijn er heel wat schermtechnologieën beschikbaar, elks met hun voor- en nadelen. Een nadeel dat aan alle beeldschermen gelijk is, is dat ze heel wat energie vereisen om te werken. Dat geldt ook voor pakweg de OLED-panelen die Samsung in zijn smartphones gebruikt. Beeldschermfabrikanten werken echter aan een oplossing.

De oplossing komt in de vorm van meer efficiënte OLED-panelen. Die zouden niet alleen minder energie vereisen om een bepaalde hoeveelheid licht te creëren, maar ook nog eens een langere levensduur hebben. Zowel Samsung als LG werken momenteel aan een nieuwe OLED-variant, die een nieuwe schermlaag voorziet.

De nieuwe schermlaag is een aanpassing van de bestaande ‘Capping Layers’, ook wel CPL genoemd. Momenteel hebben die CPL-lagen de nadelige eigenschap dat ze het licht te sterk breken. Met nieuw materiaal willen de beeldschermfabrikanten de lichtbrekingsgraad naar beneden halen. Daardoor moet het licht van de verschillende pixels beter door de verschillende schermlagen heen kunnen. Op die manier zouden OLED-schermen helderder gemaakt kunnen worden, zonder teveel aan de onderliggende technologie te sleutelen. Om dezelfde helderheid te bereiken als vandaag, zouden toekomstige OLED-panelen dan minder hard moeten schijnen. Daardoor hebben de schermen ook nog eens een langere levensduur.

Hogere kostprijs

The Elec bericht dat de beeldschermafdelingen van Samsung en LG in gesprek zijn met hun belangrijkste klanten, waaronder de smartphone-afdeling van Samsung en Apple. Indien die fabrikanten het zien zitten om de nieuwe technologie in hun toestellen te integreren, kunnen LG en Samsung de nieuwe beeldschermtechnologie in productie brengen.

Aan het project is wel een belangrijk nadeel verbonden: de nieuwe CPL-laag zou heel wat meer kosten dan de traditionele CPL-laag. Of Apple en Samsung beslissen om de beeldschermen te gebruiken is dus nog niet zeker. De adoptie van de nieuwe technologie hangt dus af van Apples en Samsungs bereidwilligheid om de kosten van het duurdere beeldscherm te dragen – of ze door te rekenen naar de consument.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy Z Flip 4 Schermproblemen blijven Samsung-gebruikers treffen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business