Nieuws

Windows 11 is het populairste OS onder gamers

gaming pc windows
© Axville / Unsplash
Windows 11 werd op 5 oktober 2021 officieel uitgebracht, maar wist sindsdien nog niet veel gebruikers te bekoren.

Een groot aantal Windows-gebruikers heeft namelijk nog steeds Windows 10 geïnstalleerd staan. Hoewel het merendeel nog niet geüpdatet heeft naar versie 11, lijkt er opnieuw een verschuiving aan de gang.

Hardwarevereisten

Volgens cijfers van Statcounter is Windows 10 nog steeds – verreweg – het meest populaire besturingssysteem. Ongeveer 64% van alle pc-gebruikers heeft Windows 10 geïnstalleerd staan. Slechts 31,65% van alle gebruikers maakte tot nu toe de overstap naar Windows 11. Dat heeft verscheidene redenen: om Windows 11 te gebruiken moet je pc namelijk ondersteuning bieden voor TPM 2.0. Die ‘Trusted Platform Module’ beveiligt de pc dankzij geïntegreerde cryptografische sleutels die er zijn opgeslagen. Alleen: op heel wat moederborden is die chip niet aanwezig. Sommige processoren bieden softwarematige TPM 2.0-mogelijkheden die je zelf kan inschakelen, maar daarvan zijn gebruikers lang niet altijd op de hoogte.

Er zijn ook andere redenen waarom gebruikers niet overstappen. Zo is het in Windows 11 verplicht om met een Microsoft-account in te loggen, en ziet bijvoorbeeld het startmenu er helemaal anders uit. Ondanks al die redenen om niet over te schakelen, lijken nu meer en meer gebruikers voor het nieuwe OS te kiezen. Dat is vooral het geval bij gamers: gamingplatform Steam vraagt regelmatig naar de hardware van gebruikers, en uit die bevraging blijkt dat 49% van de gebruikers nu Windows 11 gebruikt. Het aantal Windows 10-gebruikers daalde met 3 percent, en ligt nu op 47%. Dat maakt Windows 11 het grootste gaming-OS van het moment.

Tergend trage adoptie

Toch verloopt de adoptie van Windows 11 erg traag. Dit jaar bleek in oktober dat de meest recente Windows-versie op zo’n 400 miljoen apparaten staat. Windows 10 deed het drie keer beter: het had slechts een jaar nodig om dat gebruikersaantal te behalen. Dat Windows 10 gratis aangeboden werd en dat er geen hardwarevereisten aan vasthangen, speelt daarin ongetwijfeld een rol.

Microsoft plande oorspronkelijk om Windows 10 tot 2025 te ondersteunen, maar kwam daar onlangs op terug. Omdat het OS nog zoveel gebruikers kent, verlengt het de ondersteuning van het OS met drie jaar, tot oktober 2028, mits bedrijven daarvoor betalen. Na die deadline zullen Windows 10-gebruikers moeten overstappen als ze hun pc veilig willen houden: vanaf dat moment komen er namelijk geen veiligheidsupdates meer naar het OS.

Uitgelicht artikel Windows 11 Windows 10 krijgt nog enkele jaren langer security-updates
gamingmicrosoftsteamwindows 10windows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen