Nieuws

Chinese chipindustrie ‘verkleint’ voorsprong TSMC

Huawei Pura 70 Pro SMIC
© Huawei
Chips van het Chinese SMIC lopen slechts een aantal jaar achter op meer geavanceerde chips van TSMC. Die vergelijking gaat wel gepaard met enkele mitsen en maren.

De VS heeft de laatste jaren diverse maatregelen genomen om China’s voortgang op het gebied van chiptechnologie te remmen. Dit heeft zelfs impact op de Nederlandse chipindustrie. ASML mag zijn geavanceerde EUV-chipmachines namelijk niet aan China verkopen. Deze machines zijn nodig voor het produceren van extreem geavanceerde wafers (en dus chips). Denk bijvoorbeeld aan de chips die Apple nu afneemt bij TSMC. Dit zijn 3nm-chips, waarvoor TSMC EUV-machines nodig heeft. De Nederlandse chipmachinefabrikant mag echter nog wel een aantal oudere DUV-modellen aan Chinese klanten leveren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om China’s Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC). Dit staatsbedrijf is inmiddels de meest vooruitstrevende chipmaker in China en kan onder meer 7nm-chips produceren. Met die chips lijkt SMIC niet eens zo ver achter te lopen op TSMC, meldt marktonderzoeker TechanaLye na een chipanalyse.

Voor de analyse nam de onderzoeker meer dan 100 elektronische apparaten uit elkaar om de chipprestaties met elkaar te vergelijken. De focus lag daarbij op de HiSilicon Kirin 9010-chipset in Huawei’s nieuwste smartphone, de Huawei Pura 70 Pro. De smartphonechip is geproduceerd met het 7nm-procedé van SMIC. Wat prestaties betreft zou de chip vergelijkbaar zijn met de 5nm-chips van de Taiwanese tegenhanger TSMC.

Het verschil in formaat is daarentegen relatief klein, zeggen de onderzoekers. De TSMC-chip (5 nm) meet 107 mm², terwijl de 7nm-chip van SMIC een oppervlak heeft van 118,4 mm². Hoewel de 7nm-chips zeker niet zo efficiënt zijn als de chip van TSMC, is het verschil wel relatief klein. De onderzoeker spreekt van een verschil van enkele jaren in chipinnovatie. Uit het rapport blijkt in ieder geval dat de Amerikaanse sancties effectief zijn: ze hebben de vooruitgang van Chinese chips flink afgeremd.

Uitgelicht artikel ASML gebouw VS geeft ASML vrijstelling van strengere exportregels

Meer binnenlandse productie

Hierdoor zijn Chinese producten minder efficiënt en krachtig dan vergelijkbare producten van westerse chipfabrikanten. Tegelijkertijd zien de onderzoekers ook dat de Chinese chipindustrie de laatste jaren veel zelfstandiger is geworden én is gegroeid. 86% van de chips in de Huawei Pura 70 Pro komt uit Chinese chipfabrieken.

De vergelijking laat echter nog enkele belangrijke details buiten beschouwing. Om te beginnen is de vergelijking gebaseerd op TSMC’s 7nm-chips, terwijl de Taiwanese chipgigant inmiddels ook al 4nm-, 3nm- en binnenkort zelfs 2nm-chips produceert. 5 nm begint zelfs al wat verouderd te raken, zelfs in budgetsmartphones. De TSMC-chip waarop de vergelijking is gebaseerd, is bovendien al wat ouder en werd in 2021 voor het laatst gefabriceerd. Kortom: SMIC kan zich net staande houden tegen westerse chips uit 2021. Een vergelijking met chips uit 2024 is er niet gemaakt.

businesshuaweismictsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen