Nieuws

China verliest verder toegang tot chipproductie-apparatuur

ASML duv
© iStock / Maikel de Vaan
Het Nederlandse ASML mag sinds 1 januari geen chipproductie-apparatuur meer uitvoeren naar China. Dankzij de VS werden leveringen vroegtijdig stopgezet.

Met een reeks nieuwe exportrestricties schroeft Nederland de duimvijzen voor China verder aan. Door de nieuwe exportrestricties mag het Nederlandse ASML geen duv-machines meer uitvoeren naar China. Die apparatuur wordt over de hele wereld gebruikt om chips te vervaardigen. Chinese chipbedrijven zullen de impact van de nieuwe restricties dus zeker voelen.

Dat Chinese bedrijven gedupeerd worden door de nieuwe restricties, dat laat ook ASML zelf weten. Daarbij gaat het slechts om “een klein aantal” klanten. Duv-machines worden gebruikt om, met behulp van diep ultraviolet licht, chips te maken. In het Westen wordt de technologische ontwikkeling in China met argusogen bekeken, uit vrees dat China de technologie voor militaire doeleinden kan inzetten. Met allerlei exportrestricties proberen de VS, Japan en Nederland de ontwikkeling in China in te dijken.

Daardoor kan men in China geen geavanceerde GPU’s meer kopen, die gebruikt worden om AI-systemen te draaien. Zowel geavanceerde chips als de apparatuur om die chips te maken mogen niet naar China geëxporteerd worden.

Uitgelicht artikel chipakkoord Historisch chipakkoord kan Chinese chipindustrie platleggen

In dit geval gaat het echter niet om spitstechnologie, maar om technieken die al langer gekend zijn. Kort door de bocht worden met duv-machines vooral chips van de vorige generatie gemaakt. De allersnelste en meest efficiënte chips worden inmiddels met andere technieken en dus ook andere machines geproduceerd. Die hoogtechnologische euv-machines, waar ‘extreem ultraviolet’ licht gebruikt wordt om de chips te fabriceren, zijn al langer onderworpen aan handelsbeperkingen.

Vroegtijdig ingevoerd

Het exportverbod is al langer in de maak en werd op 1 januari van kracht. Opmerkelijk is dat de Amerikaanse overheid het verbod enkele weken vroeger wilde invoeren en de export van duv-machines vroegtijdig wou verhinderen. Het Witte Huis zou daarbij gevraagd hebben om een aantal leveringen, die al gepland waren, niet uit te voeren.

De reden daarvoor ligt bij Huawei: de Chinese technologieproducent stelde in de laatste weken van 2024, samen met SMIC, de HiSilicon Kirin 9000S voor. Die chip wierp meteen een aantal vragen op. Met het materiaal dat in China beschikbaar is, zou het namelijk onmogelijk moeten zijn om die chip te maken. De vraag is dan ook of Huawei en SMIC de exportrestricties hebben kunnen omzeilen of de chip volledig zelf ontwikkeld hebben, met Chinese technologie. Het is een ontwikkeling die Amerika niet graag ziet gebeuren, waardoor het ook de export van de laatste duv-machines toch verhinderde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business