Nieuws

Nvidia gedagvaard in Amerikaanse antitrustzaak

Nvidia
© iStock / Antonio Bordunovi
In Amerika loopt al enige tijd een antitrustonderzoek tegen Nvidia. De autoriteiten vermoeden dat de GPU-fabrikant zondigt tegen de mededingingsregels, door een eventuele overstap naar andere hardwarefabrikanten te bemoeilijken.

Als er één bedrijf is dat de markt van AI-chips domineert, dan is het Nvidia. Het bedrijf maakt grafische processors, GPU’s, die gebruikt worden in datacenters om AI-taken tot een goed eind te brengen. Nvidia vaart daar wel bij: het bedrijf groeide de afgelopen jaren sterker dan ooit. Afgelopen kwartaal viel die groei iets of wat stil, al haalde het in Q2 2025 nog 122% meer omzet binnen dan het jaar daarvoor.

Verplicht om mee te werken

Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat de activiteiten die voor die groei zorgden niet helemaal wettelijk waren. Bloomberg bericht nu dat het onderzoek naar Nvidia een versnelling hoger schakelt. Het Amerikaanse Department of Justice dagvaarde het bedrijf. Daardoor is het verplicht om informatie te verstrekken en mee te werken aan het onderzoek.

Uitgelicht artikel Nvidia foto kantoor Nvidia’s groei vertraagt, maar bedrijf ziet geen reden tot zorgen

Volgens Nvidia klopt er niets van de claims, en zou het bedrijf zich wel aan de regels houden. Dat het bedrijf de markt domineert, verklaart het aan de verdiensten en de ontwikkelingen die het deed op vlak van AI. Aan Bloomberg laat de organisatie weten dat die verdienste te zien is in benchmarkresultaten en in de waarde die klanten aan de producten hechten. De klanten kunnen bovendien altijd kiezen “welke oplossing het beste voor hen is”, aldus Nvidia. Dat klanten massaal voor Nvidia kiezen, is duidelijk. Volgens Bloomberg spenderen Microsoft en Meta meer dan 40% van hun hardwarebudget bij de GPU-fabrikant.

Ook elders lopen onderzoeken naar de activiteiten van het snel groeiende Nvidia. Onlangs vielen de Franse autoriteiten nog binnen in de kantoren van het bedrijf. Toen gingen speurders op zoek naar documenten die anti-competitieve praktijken aan het licht moeten brengen. Ook de Europese Unie voert een onderzoek naar de activiteiten van Nvidia, al lijkt dat onderzoek momenteel niet erg ver te gaan.

aiantitrustzaakbusinessgpunvidia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen