Nieuws

Huiszoeking bij Nvidia-kantoren in Frankrijk

Nvidia huiszoeking
© iStock / JasonDoiy
Voeren Nvidia of grote cloudspelers oneerlijke concurrentie? Met een huiszoeking zoeken de Fransen het antwoord.

Het Franse kantoor van Nvidia kreeg deze week onaangekondigd bezoek van het gerecht. Tijdens de huiszoeking zochten speurders naar materialen die mogelijks anti-competitieve praktijken aan het licht zouden brengen.

In het persbericht blijft de Franse waakhond vaag over waar de inval precies plaatsvond, al laat de beschrijving “in de sector van de grafische kaarten” niet heel veel aan de verbeelding over. De autoriteit wenste bovendien geen toelichting te geven over de identiteit van de betrokken onderneming. Verschillende Franse media bevestigen ondertussen dat de kantoren van Nvidia het voorwerp waren van een huiszoeking.

De Franse concurrentiewaakhond neemt sinds deze zomer de cloudcomputingsector sterker onder de loep. Een rapport toonde toen aan dat Microsoft, Amazon en Google ervoor zorgen dat concurrenten geen voet aan de grond krijgen. Aangezien de datacenters van deze technologiereuzen zijn volgestouwd met Nvidia-GPU’s, is niet bepaald verwonderlijk dat Nvidia nu ook aangesproken wordt.

De Franse mededingingsautoriteit gaat er echter niet vanuit dat Nvidia schuldig is. Indien er materiaal wordt gevonden dat anti-competitieve praktijken aantoont, zal er overgegaan worden tot een rechtszaak. Of er een derde, vragende partij betrokken is bij het voorval, daar wilt de autoriteit niets over kwijt.

Nvidia als AI-reus

Het gaat Nvidia voor de wind: sinds de opkomst van cloudcomputing en AI is er een nood aan datacenters. Meeste van die datacenters bevatten GPU’s van Nvidia, zoals de A100 of H100. Concurrenten Intel en AMD proberen Nvidia bij te benen, maar het resultaat blijft daar voorlopig uit. Nvidia vindt dat niet erg: intussen wordt hun apparatuur gebruikt om taalmodellen als OpenAI’s GPT-4 en Meta’s Llama 2 te trainen.

Nvidia denkt bovendien niet dat de hype rond AI gaat liggen. Integendeel: hij zou nog tot volgend jaar blijven duren. Ook daarna zal AI, en daarmee ook de technologie van Nvidia, belangrijk blijven. De GPU-fabrikant profiteert dan ook volop van zijn succes: afgelopen kwartaal werd met recordcijfers afgesloten. Voor Q3 2023 schat het bedrijf zo’n 16 miljard dollar omzet te draaien. Of daar oneerlijke praktijken mee gemoeid zijn, dat zullen de Franse autoriteiten onderzoeken.

Uitgelicht artikel Nvidia AI NVIDIA breekt records op kwartaalrekening dankzij AI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business