Nieuws

NVIDIA breekt records op kwartaalrekening dankzij AI

Nvidia AI
© iStock / BING-JHEN HONG
Datacenters en supercomputers hebben GPU's nodig voor de ontwikkeling van AI-systemen en er is één fabrikant die daarvan profiteert.

NVIDIA kon afgelopen woensdag de kwartaalcijfers in hun huisstijl voorstellen: volledig in het groen. De GPU-fabrikant boekte in het tweede kwartaal van fiscaal 2024 een ongeziene omzet van 13,51 miljard dollar. Die cijfers zijn goed voor een stijging van 88% percent tegenover het vorige kwartaal. Tegenover vorig jaar gaat het zelfs om een verdubbeling. De oorzaak daarvan is tweeletterig: AI.

Supercomputers en datacenters

Het leeuwendeel van die winst is te danken aan de AI-‘hype’ die afgelopen jaar opdook. Na de lancering van OpenAI’s ChatGPT spitste de hele wereld zich toe op AI en de vele toepassingen die er mee mogelijk zijn. Goed nieuws voor NVIDIA: GPU’s van die fabrikant zijn door hun structuur namelijk uitermate geschikt om AI-workloads te verwerken. Apparatuur van concurrent AMD biedt namelijk geen CUDA-cores. Ook de netwerk- en switchingtechnologie van NVIDIA is momenteel ongeëvenaard en van groot belang voor supercomputers en datacenters.

Dus ging al wie een supercomputer nodig had om AI-toepassingen te ontwikkelen bij NVIDIA aankloppen voor grafische kaarten. Niet in het minst kwam die interesse in NVIDIA-GPU’s van cloudproviders zoals Google, Meta, Microsoft en Amazon, die massaal Nvidia’s H100 AI-infrastructuur integreerden. Het doel is al enige tijd om AI naar zo goed als alle industrieën te brengen, waardoor Nvidia de facto ook actief wordt in die industrieën. Een win-winsituatie voor de GPU-fabrikant.

“A new era of computing”

Aandeelhouders bij Nvidia varen er eveneens goed bij. Afgelopen kwartaal liep er zo’n 3,38 miljard dollar terug naar aandeelhouders, zowel in dividenden als in het terugkopen van aandelen. Nvidia zal bovendien nog voor 25 miljard dollar aandelen terugkopen. De aandelen zijn drie keer meer waard dan voor ChatGPT. De aankoop van die aandelen is niet zonder risico, maar toont wel het vertrouwen van CEO Jensen Huang in de AI-industrie. “A new computing era has begun”, zet de topman zijn vertrouwen kracht bij.  

De vraag is natuurlijk hoe lang die AI-hype nog zal aanhouden. Volgens Nvidia duurt die nog zeker door tot volgend jaar. Niet iedereen is het daarmee eens. Dylan Patel van SemiAnalysis laat zijn scepsis blijken bij Reuters: heel wat bedrijven investeren namelijk in GPU’s voor AI-toepassingen, zonder goed en wel te weten hoe ze er precies geld mee kunnen verdienen. Patel verwacht dat investeerders binnenkort voorzichtiger en bedachtzamer zullen zijn vooraleer ze in GPU’s investeren.  

Nvidia zelf ziet volgend kwartaal rooskleurig in. Voor Q3 2024 schat de GPU-maker dat de omzet zo’n 16 miljard dollar zal bedragen, plusminus 2 procent.

Uitgelicht artikel Nvidia AI Foundations NVIDIA wil AI naar alle industrieën brengen
aibusinessdatacentersnvidiaQ2 2023supercomputers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals