Nieuws

Qualcomm werkt samen met Samsung en Google aan smartglasses

Ray-Ban Meta Smart Glasses
© Ray-Ban/Meta
Qualcomm's CEO heeft onthuld dat het bedrijf samen met Samsung en Google mixed reality smartglasses aan het ontwikkelen is.

Vorig jaar kondigden Qualcomm, Samsung en Google al aan dat ze samen zouden werken aan het ontwikkelen van mixed reality (MR) technologie. Dit is een combinatie van AR (augmented reality) en VR (virtual reality), waarbij je digitale beelden “bovenop” de echte wereld kan projecteren. Inmiddels weten we dankzij de CEO van Qualcomm dus dat de bedrijven samen ook specifiek aan smartglasses werken.

Mixed reality smartglasses

In een gesprek met CNBC bevestigde Cristiano Amon, de CEO van Qualcomm, dat zijn bedrijf aan het samenwerken is met Samsung en Google en dat de bedrijven bezig zijn met ontwikkelen van mixed reality smartglasses die je kan verbinden met je smartphone. Dit concept is dus iets anders dan Apples Vision Pro-headset die niet per se verbonden moet zijn met je iPhone.

Volgens Amon gaat het echt om een nieuw product dat nieuwe ervaringen moet leveren. De smartglasses worden een accessoire voor bij je smartphone en AI zal natuurlijk ook aanwezig zijn. Het lijkt hier echter om een combinatie te gaan van AI op je smartphone (eventueel dus Gemini AI en/of Galaxy AI), AI in de cloud en AI op de smartglasses zelf.

We wisten dus al langer dat de bedrijven samen aan MR-technologie werkten, maar we wisten niet per se wat voor product(en) hieruit zou voorkomen. Smartglasses, of in ieder geval iets tussen smartglasses en een VR-headset in, is in principe wel een logische keuze gezien het succes van de smartglasses van Meta (en Ray-Ban), waarvoor Qualcomm een van zijn chips beschikbaar heeft gesteld.

Samenwerking met Meta

Amon ging ook in op het succes van de Ray-Ban Meta Smart Glasses, die ook draaien op een Qualcomm Snapdragon-chip. Hij denkt dat dit soort apparaten in de toekomst nog veel nuttiger zullen worden, omdat de AI in deze apparaten kan zien en horen wat jij ziet en hoort. De samenwerking met Samsung en Google moet dan ook weer een stapje verder gaan met generatieve AI.

De CEO van Qualcomm laat in het interview met CNBC ook blijken dat de samenwerking met Samsung en Google dus, net als bij de samenwerking met Meta, moet leiden tot een product met de vormfactor van een gewone (zonne)bril en niet een grote, zware headset.

Verder is er voor nu nog niet veel bekend over deze smartglasses, maar we zijn zeker benieuwd waar de samenwerking tussen deze techgiganten toe zal leiden.

Uitgelicht artikel ray-ban stories Google wil Ray-Ban-brillen ontwikkelen met Gemini AI
googlemixed realityqualcommsamsungsmartglassessnapdragon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen