Nieuws

Musk: Europese Tesla’s kunnen vanaf 2025 autonoom rijden

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Tesla is momenteel in afwachting van goedkeuring voor zijn Full Self-Driving-software voor Europese Tesla's, waarmee de EV's ‘autonoom’ kunnen rijden.

Tesla wil Full Self-Driving-software al in het eerste kwartaal van 2025 uitbrengen. Hiervoor moet het echter nog één belangrijke horde nemen: de Europese toezichthouders. Hoever Tesla gevorderd is met de aanvraag, blijft vooralsnog gissen. CEO Elon Musk liet in juli weten te verwachten dat hij tegen eind 2024 goedkeuring krijgt om Full Self-Driving in Europa te introduceren. Naast de aanvraag voor de Europese markt, wil Musk de software vanaf 2025 ook in China aanbieden. Daar loopt momenteel een soortgelijke aanvraag.

Voor markten waar het stuur aan de rechterkant zit (en men dus links rijdt), verwacht Musk een iets langere wachttijd. In die markten hoopt Musk “eind Q1 of begin Q2” goed nieuws te kunnen melden. Vermoedelijk doelt hij op landen in Europa en China waar men links rijdt, zoals het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong.

Alle Tesla’s met HW3-hardwarepakket

Welke Tesla-modellen straks autonoom mogen rijden in Europa, blijft onduidelijk. Alle EV’s met het HW3-hardwarepakket zijn in principe geschikt voor Full Self-Driving, zoals de Tesla Model 3 en Model Y. Heb je een Tesla met dat hardwarepakket? Dan moet je wel nog de FSD-software aanschaffen om deze te kunnen gebruiken. De software is al beschikbaar en kost in Europa 7.500 euro.

Momenteel is de software echter nog niet bijzonder geavanceerd. De Europese specificatielijst voor FSD bestaat momenteel vooral uit Autopilot- en Autopilot Enhanced-functies. Als extra functie kan FSD wel verkeerslichten en stopborden herkennen. Tesla belooft verder dat je in de toekomst je Tesla automatisch kunt laten rijden op wegen binnen de bebouwde kom.

Dit is namelijk het doel waarvoor Tesla Full Self-Driving heeft ontwikkeld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je alleen een bestemming hoeft in te voeren en dat de Tesla je daar naartoe brengt. Voorlopig is het echter nog niet zover, zelfs als Tesla dit najaar goedkeuring krijgt van de Europese autoriteiten. Er gelden strenge regels voor het gebruik van FSD, zoals de verplichting om het stuur vast te houden en op de weg te letten. Mogelijk zullen er nog aanvullende regels voor de EU van kracht worden; dit zal later moeten blijken.

Verbeteringen voor Full Self-Driving

Tesla heeft donderdag ook een reeks verbeteringen voor FSD aangekondigd. Zo biedt de FSD-update van oktober de mogelijkheid om je EV automatisch te laten parkeren en achteruit te laten rijden. Daarnaast zouden gebruikers minder vaak zelf actie hoeven ondernemen tijdens het gebruik van FSD. Deze verbeteringen worden in oktober uitgerold, samen met de release van FSD v13.

autonoom rijdenConnected Carevtesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen