Nieuws

Tesla geeft klanten Full Self Driving-testrit

Tesla Model 3
© Tesla - De standaardversie van de Model 3.
In Noord-Amerika gaat Tesla klanten die een auto aanschaffen vlak na aankoop begeleiden tijdens een testrit met het Full Self Driving-systeem (FSD).

De nieuwe dienstverlening komt er op uitdrukkelijke vraag van Tesla-CEO Elon Musk. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. “Bijna niemand beseft hoe goed het FSD-systeem eigenlijk werkt”, aldus de techgoeroe. Tesla-winkels in Noord-Amerika worden gevraagd om de recentste Full Self Driving-software te installeren en activeren, om klanten die hun auto in ontvangst komen nemen op een testrit te trakteren met FSD. Daar dringt Musk op aan, ondanks dat dit het afleveringsproces van Tesla’s vertraagt.

Bovenop de prijs voor de wagen moeten eigenaars nog eens 12.000 dollar (7.500 euro in België en Nederland) neerleggen om het softwarepakket voor FSD te ontgrendelen. Het bevat de Autopilot en de mogelijkheid om automatisch te laten sturen, net als de mogelijkheid om verkeersborden en -lichten te herkennen om automatisch te kunnen vertragen. Het Full Self Driving-pakket kost dus behoorlijk wat geld en met de demonstratie hoopt Musk wellicht om twijfelaars overstag te doen gaan.

Full Self Driving staat ter discussie

Daar komt nog bij dat het Full Self Driving-systeem (en meerbepaald de Autopilot) in de Verenigde Staten al het voorwerp waren van verschillende, formele onderzoeken. In 2022 had het Department of Motor Vehicles in Californië een klacht ingediend tegen Tesla voor het adverteren van FSD als een systeem waarvoor geen menselijke tussenkomst nodig was.

Daarnaast onderzocht de National Highway Traffic Safety Administration tientallen ongevallen waar (al dan niet zelfrijdende) Tesla’s bij betrokken waren, waaronder botsingen met voertuigen van hulpdiensten.

In België en Nederland loopt het zo’n vaart nog niet, omdat het wettelijk kader ontbreekt om zelfrijdende wagens toe te staan. Nu Tesla zijn prijzen heeft laten zakken en de goedkoopste modellen in aanmerking komen voor een premie van de overheid, kan de verkoop in een stroomversnelling komen, al kunnen Musk en co hier voorlopig nog geen autonome testritten aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business