Nieuws

Foto’s-app in Windows 10 en 11 zal continu op achtergrond draaien

Windows 11
© Mojahid Mottakin / shutterstock.com
De afgelopen jaren is de Foto’s-app in Windows trager geworden. Microsoft wil dat probleem oplossen door de app in de achtergrond te laten draaien.

In het begin van 2024 werd de Foto’s app in Windows grondig hernieuwd. De applicatie werd toen op twee manieren in een nieuw jasje gestoken. Microsoft wijzigde het design van het programma, maar sleutelde ook aan de applicatie zelf. Die werd overgezet naar UWP, het Universal Windows Platform. Die standaard werd geïntroduceerd met Windows 10, en voorzag een app-platform waardoor alle Windows-apps op alle apparaten op dezelfde manier konden werken. Dat maakte het makkelijk om de app over te zetten naar andere Windows-apparaten, zoals Xbox of een mixed reality-headset.

Het navigatiepaneel werd onder handen genomen. © Microsoft

Al snel besloot Microsoft een andere weg in te slaan: in april 2024 kreeg de app een nieuwe update. Daarvan was aan de voorzijde niet veel te zien, maar op de achtergrond veranderde de app flink. De Foto’s-app werd daarbij overgezet naar het Windows App SDK Platform. Die tweede nieuwe standaard omvat alle voordelen van UWP, maar is vooral voor ontwikkelaars interessanter. Voor gebruikers is dat heel wat minder het geval. Door de app over te zetten naar Windows App SDK, werd die namelijk ook een stuk trager.

Uitgelicht artikel Foto's Generatieve AI laat je elementen verwijderen in Foto’s voor Windows

Vertraging verbergen

Dat merk je niet op alle pc’s, maar vooral op toestellen met een tragere chip. Heel wat gebruikers klaagden dan ook dat het langer duurde om de app te openen. De oplossing van Microsoft bestond er eerst uit om een zogenaamd ‘splash-scherm’ te laten zien: een scherm waarin het logo van de app getoond wordt terwijl je wacht.

In plaats van de langere laadtijd te verbergen, wil de OS-fabrikant de Foto’s-app in Windows 11 nu opnieuw versnellen. Dat doet het niet door aanpassingen te maken aan de applicatie zelf, maar door die in de achtergrond te laten draaien. Dat moet ervoor zorgen dat de applicatie sneller opstart als je het icoontje aanklikt.

Wie niet wil dat de app op de achtergrond draait, zal dat kunnen uitzetten in de instellingen van de applicatie. Door de Foto’s-app te openen en in de bovenbalk op het tandwiel te klikken, kom je daar terecht. De instelling om de achtergrondactiviteit uit te zetten komt daar binnenkort tevoorschijn. De laatste nieuwe update is momenteel enkel voor Windows Insiders beschikbaar, en komt op een later moment naar alle andere Windows-pc’s. De vernieuwde Foto’s-app is onderweg naar Windows 10 en 11.

fotosmicrosoftpcwindows 10windows 11windows insiders

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen