Nieuws

Google is uitgeprocedeerd en moet 2,4 miljard euro boete betalen

Google
© iStock / georgeclerk
Sinds 2017 vecht Google een boete van 2,4 miljard euro aan. Dat mocht niet veel baten: het bedrijf moet nu toch betalen.

In 2017 veroordeelde de Europese Commissie Google tot een boete van 2,4 miljard euro. Dat bedrag moet Google betalen omdat het zich schuldig maakte aan anticompetitief gedrag. Wie naar producten zocht met de zoekmachine, kreeg namelijk steevast de productvergelijker van Google te zien.

Toentertijd zei Margrethe Vestager dat de strategie van Google anticompetitief was. Het zou toegestaan zijn om zo’n productvergelijkingstool te tonen om de zoekmachine aantrekkelijker en beter te maken voor gebruikers, maar dat is niet het enige waar Google op doelde. In de zoekresultaten duwde het namelijk andere vergelijkingen naar beneden, waardoor het de eigen dienst promootte. Dat is niet toegestaan, oordeelde de Europese Commissie in 2017.

Met die beslissing was Google het niet eens. De zoekmachinereus ging in beroep en verloor dat beroep een eerste keer in 2021. Nadien ging het bedrijf een tweede keer in beroep. De redenering van Google was dat het bestraft werd omwille van de dominante positie die de zoekmachine heeft. Pogingen om de zoekmachine te verbeteren, zoals met de productvergelijker, werden ten onrechte afgeschilderd als ‘anticompetitief’, aldus Google. Het Hof van Justitie van de Europese Unie ging echter niet mee in die redenering, laat Reuters weten. Google mag een dominante positie bekleden, maar die niet misbruiken, klonk het daar. Daardoor moet Google de boete nu alsnog betalen

Google is nu uitgeprocedeerd. Daardoor kan het bedrijf niet onder de boete van 2,4 miljard uit. Een woordvoerder van Google laat weten dat de rechtszaak betrekking heeft tot de situatie van 2017, maar dat er sindsdien al verandering in werd gebracht. De woordvoerder laat weten dat productvergelijkers sinds 2017 “miljarden kliks” kregen via Google. Het bedrijf krijgt de boete echter niet voor hoe de dienst na 2017 werkte, maar voor hoe het daarvoor met de dienst omging.

Uitgelicht artikel Google kantoor Advertentiebusiness van Google is anticompetitief volgens Britse waakhond
businesseugooglegoogle zoeken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen