Nieuws

IKEA Dirigera-smarthomehub werkt nu met Matter

IKEA Dirigera
© IKEA
Twee jaar na de release brengt IKEA ondersteuning voor Matter-apparaten naar de Dirigera-smarthomehub.

De IKEA Dirigera volgde in 2022 de Tradfri-smarthomehub op. Met een adviesprijs van 60 euro is de Dirigera aanzienlijk duurder dan de Tradfri Hub, maar dat heeft ook een reden: Matter. Tot nu toe bleef het echter bij een belofte. Ondersteuning voor Matter-apparatuur moest via een software-update worden toegevoegd. Die update is vanaf 11 september beschikbaar voor alle IKEA Dirigera-hubs.

Na het installeren van de ‘Matter-update’ kun je allerlei Matter-apparatuur toevoegen, ook van andere merken. Het is de bedoeling dat de Dirigera-hub een spil vormt in je slimme huis, en dat vereist dat IKEA-apparatuur met andere merken kan communiceren. Dat kan na de update, zelfs al werkt IKEA-apparatuur doorgaans via Zigbee. In de Dirigera-hub komen de twee smarthome-standaarden samen en kun je de apparatuur onderling laten communiceren.

Heb je een Matter-luchtkwaliteitssensor? Dan kun je die bijvoorbeeld aan de Dirigera koppelen om de IKEA-luchtreinigers automatisch te laten activeren. Dit was eerder overigens al mogelijk via koppelingen met de ecosystemen van Amazon, Apple en Google. Het voordeel van Matter is dat de standaard volledig lokaal werkt. Dat wil zeggen: je hebt geen internetverbinding nodig om de apparaten te bedienen, terwijl dat bij die smarthomeplatformen nog wel een vereiste is.

Geen Philips Hue-taferelen

IKEA heeft onlangs al een bètafase doorlopen met de Matter-software. Gebruikers konden in die bèta al Matter-apparaten laten samenwerken met IKEA’s smarthome-apparatuur. Hopelijk verloopt de uitrol van Matter zonder noemenswaardige problemen. Dit in tegenstelling tot Signify, dat al geruime tijd kampt met bugs in zijn Hue Hub na de uitrol van Matter. Recent zorgde een bug er nog voor dat lampen plots op volledige helderheid begonnen te branden.

Wil je aan de slag met Matter via je IKEA Dirigera-hub? De update zou vanaf 11 september beschikbaar moeten zijn voor alle hubs, ook die in België en Nederland. Om de update te installeren, moet je in de instellingen van de IKEA Home-app duiken. Voor het installeren heb je uiteraard wel een internetverbinding nodig.

ikeaikea dirigeramattersmarthomezigbee

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen