Nieuws

Alle iPhone 16-modellen ondersteunen 45W-snelladen via usb-c

iPhone 16
© Apple
Apple heeft tijdens zijn ‘It's Glowtime’-evenement met geen woord gerept over de maximale oplaadsnelheid van de iPhone 16-serie. Die blijkt op 45 watt te liggen.

Zulke details worden overigens niet vermeld in Apples officiële specificatielijst. Daarin staat alleen dat de iPhone 16 binnen ongeveer 30 minuten tot 50% kan worden opgeladen, op voorwaarde dat de adapter een vermogen van minstens 20 watt heeft. Toch lijkt de iPhone 16-serie aanzienlijk sneller op te laden. Dat meldt de Chinese keuringsinstantie ‘China Quality Certification Centre‘. Volgens de instantie ondersteunen alle varianten van de iPhone 16-serie een oplaadsnelheid van 45 watt.

Vergeleken met de iPhone 15-reeks is dit een flinke stap vooruit. Bij die toestellen bleef de maximale laadsnelheid hangen tussen de 27 en 29 watt, terwijl ze een maximum van 30 watt zouden ondersteunen. Dat de nieuwste iPhones volgens het keuringsrapport sneller kunnen opladen, zegt echter weinig over de praktijk. Hoe snel een smartphone daadwerkelijk oplaadt, hangt namelijk af van verschillende factoren. Dat begint al bij het usb-c-oplaadblokje, maar ook de hoeveelheid stroom die al in de batterij zit speelt een rol. Hoe voller de accu is, hoe trager het opladen verloopt.

Daarnaast is dit het absolute maximum waarvoor de telefoon is gekeurd. In de praktijk wordt deze snelheid mogelijk nooit bereikt om de levensduur van de batterij te beschermen. Om een realistisch beeld te krijgen, moet dit in de praktijk worden getest. Dat kan vanaf 20 september, wanneer de iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro en iPhone 16 Pro Max in de winkels liggen.

Uitgelicht artikel Apple iPhone 16 varianten iPhone 15 vs. iPhone 16: alle verschillen uitgelegd

Sneller opladen via MagSafe

Waar Apple tijdens de presentatie wel aandacht aan besteedde, is de MagSafe-oplaadsnelheid. Deze neemt dit jaar toe van 15 naar 25 watt. Hiervoor moet je de MagSafe-puck aansluiten op een stroomadapter van minstens 30 watt. Voor de reguliere Qi2- en Qi-oplaadstandaarden blijft de draadloze laadsnelheid respectievelijk op 15 en 7,5 watt.

Let wel, om sneller op te laden via MagSafe moet je de nieuwste ‘puck’ aanschaffen. Alleen deze ondersteunt 25 watt draadloos opladen. Oudere MagSafe-opladers, ook die van derden, blijven steken op 15 watt.

appleiphoneiphone 16iphone 16 plusiphone 16 promagsafe

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen