Nieuws

Apple presenteert iPhone 16 boordevol AI-features

Apple iPhone 16
© Apple
De iPhone 16 en iPhone 16 Plus zijn vanavond door Apple gepresenteerd. Zoals verwacht is er een belangrijke rol weggelegd voor AI ofwel Apple Intelligence.

Apple presenteert de iPhone 16 en 16 Plus als de eerste iPhones die van in de basis zijn ontwikkeld voor Apple Intelligence. Dat zien we terug in de software van de nieuwe iPhone 16-modellen, maar het is ook zeker meegenomen in de hardware-upgrades van de 16 en 16 Plus.

Schermen blijven hetzelfde

Apple heeft dit jaar niet veel gesleuteld aan de behuizingen van de iPhone 16 en 16 Plus. Net als voorgaande jaren zijn ze voor een deel (65%) gemaakt van gerecycleerd aluminium. Het glazen paneel aan de achterzijde is opnieuw gemaakt van doorgekleurd glas, wat ook al het geval was bij de iPhone 15 (Plus). Hierdoor kan Apple warmere kleuropties introduceren – ditmaal kan je kiezen uit een zwarte, witte, roze, turquoise en paarsachtige behuizing.

Het scherm zou ditmaal beter beschermd moeten zijn tegen krassen en vallen. Apple claimt dat zijn ‘ceramic shield’ op de iPhone 16 (Plus) 50% sterker is en 2x zo sterk als gehard glas dat andere merken op hun smartphones gebruiken. De oledschermen zijn qua formaat net zo groot als hun voorgangers, met 6,1 inch voor de iPhone 16 en 6,7 inch voor de 16 Plus. De technische details zijn eveneens gelijk, met een piekhelderheid van 2.000 nits voor de zonnigste dagen en een minimale helderheid van 1 nit. Hierdoor kun je de iPhones ook zorgeloos gebruiken als je in bed ligt voor het slapengaan.

iPhone 16 kleuren
© Apple

Zoals intussen te verwachten is van vlaggenschiptelefoons, zijn de iPhone 16 en iPhone 16 Plus ook stof- en waterbestendig met een IP68-normering. Laat je het toestel per ongeluk in een plas water vallen, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Hetzelfde geldt als je in een regenbui wandelt; dat kunnen de iPhones moeiteloos aan.

Rekenkracht voor Apple Intelligence

De eerste aanwijzing voor de Apple Intelligence-focus op de iPhone 16 en iPhone 16 Plus is de krachtige A18-chipset. Deze chipset werd volgens Apple specifiek voor de iPhone 16 en 16 Plus ontwikkeld en zorgt voor een aanzienlijke prestatiewinst ten opzichte van de A16 Bionic-chipset in de iPhone 15-serie. De zes CPU-kernen zijn tot 30% sneller en de vijf GPU-kernen zelfs tot 40%. Wie AI zegt, zegt ook een 16-core Neural Engine, en die is volgens Apple tot 2x krachtiger in de A18.

Naast verbeterde prestaties heeft Apple ook veel gesleuteld aan de efficiëntie. De A18 is gebouwd op TSMC’s efficiënte 3nm-proces. De A16 Bionic werd nog vervaardigd op het oudere 4nm-proces van diezelfde chipmaker.

Wat prestaties betreft, wist Apple nog te melden dat de iPhones aanzienlijk betere gamingprestaties bieden. Hiervoor zijn ze uitgerust met hardware-acceleratie voor raytracing, een technologie die zorgt voor levendigere en nauwkeurigere schaduwen en weerspiegelingen in games. Eerdere instap-iPhones moesten deze berekeningen via software uitvoeren, wat leidde tot forse prestatiedips. Op de iPhone 16 (Plus) helpt de hardware een handje mee, waardoor de framerate met raytracing ingeschakeld tot 5x hoger ligt, belooft Apple. Dankzij deze upgrade zijn de iPhone 16 en 16 Plus nu ook geschikt voor games zoals Resident Evil Biohazard, die eerder alleen speelbaar waren op de Pro-modellen.

Twee nieuwe knoppen

Zeiden we nog dat Apple nauwelijks aan de behuizing heeft gesleuteld? Dat klopt niet helemaal. Er is namelijk plaats gemaakt voor twee nieuwe knoppen: de Action Button en Camera Control. De eerste kennen we al van de iPhone 15 Pro (Max) en laat je acties uitvoeren door de knop in te drukken. Het vervangt de welbekende mute-schakelaar. Waar de knop voor bedoeld is? Dat bepaal je zelf: via iOS kun je precies instellen wat de knop wanneer voor je doet.

Een knop die we nog niet kenden en ook een stuk geavanceerder is, is de Camera Control-knop. Zoals de naam doet vermoeden, laat deze knop je foto’s maken door hem in te drukken, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Om te beginnen kun je de knop gebruiken om de camera-app te openen zonder eerst je iPhone te ontgrendelen. Vervolgens kun je een foto maken, maar de knop is ook nog eens aanraak- en drukgevoelig.

Dat kun je benutten door de knop licht in te drukken: op die manier kun je een foto in luttele seconden scherpstellen. Wil je inzoomen op een foto, dan veeg je simpelweg naar links (of rechts). Andere camera-instellingen zijn ook beschikbaar via de knop. Het idee is dat je het scherm niet meer hoeft aan te raken om de perfecte foto te nemen.

Vier camera’s in één

Apple belooft dat je versteld zult staan van de cameraprestaties van de nieuwe iPhones. Dat begint bij de 48MP-hoofdcamera, dezelfde als in de iPhone 15-serie. Hoe scherp de foto’s van die sensor zijn, bepaal je zelf. Zo kun je 48MP-foto’s schieten voor een optimaal detailniveau. Wil je een betere balans tussen scherpte en kwaliteit bij minder licht? Dan laat je de camera-module 12- en 48MP-foto’s samenvoegen tot 24MP-foto’s.

De 48MP-sensor doet ook meteen dienst als 12MP-telefotocamera door als het ware in te zoomen op de middelste 12 megapixels. Dit levert een beeld op met 2x zoom, zonder dat er een extra sensor voor nodig is. Groothoekfoto’s maak je met de 12MP-groothoeksensor, die tot 2,6x meer licht opvangt.

iPhone 16 camera
© Apple

Wat je wellicht al is opgevallen aan de cameramodule, is dat de oriëntatie van de sensoren is gewijzigd. Dit heeft te maken met wat Apple ‘stereoscopische beeldvorming’ noemt, waardoor je foto’s en video’s kunt maken die geschikt zijn voor Apples Vision Pro-headset. Dat was eerder al mogelijk met de iPhone Pro-modellen.

Intelligente functies

Intelligentie stond bovenaan Apple’s wensenlijstje voor de iPhone 16 en 16 Plus. Veel van die functies zijn al aangekondigd tijdens WWDC met de Apple Intelligence-presentatie. Wil je alles te weten komen over dat AI-systeem? Lees dan zeker ons samenvattingsartikel. Dit zijn de belangrijkste en nuttigste Apple Intelligence-functies voor de iPhone 16-serie:

  • Express: Apple heeft allerlei schrijf- en beeldtools geïntegreerd in iOS die het leven gemakkelijker en leuker maken. De schrijftools in iOS helpen je bij het schrijven, herschrijven en nalezen van teksten. Wil je de toon aanpassen? Dat kun je simpelweg vragen aan de AI. Nieuw zijn ook de mogelijkheden om je eigen emoji te maken door een beschrijving op te geven. Voor het genereren van afbeeldingen kun je terecht in Image Playground.
  • Herinneringen herbeleven: Herbeleef gebeurtenissen door simpelweg een omschrijving te geven van de situatie. Het AI-systeem zoekt bijbehorende afbeeldingen en video’s op en maakt daar een tijdlijn van, zodat je de situatie kunt herbeleven.
  • Prioriteren: Ontvang je veel e-mails of notificaties? Geen zorgen: Apple Intelligence kan je helpen door snippets van e-mails samen te vatten en je notificaties te prioriteren.
  • Get things done: De nadruk ligt op een natuurlijkere, relevantere en persoonlijkere Siri-beleving. De spraakassistent begrijpt je bijvoorbeeld ook als je lastig uit je woorden komt. Wil je liever typen naar Siri? Ook dat is mogelijk. Daarnaast is de spraakassistent slimmer geworden en weet hij meer over de ins en outs van iOS. Wil je weten hoe iets werkt? Vraag het Siri.

Deze functies zijn voorlopig alleen beschikbaar in het Engels (VS). Later komen ze ook naar andere Engelstalige landen, en Frans wordt vanaf 2025 ondersteund.

Apple Intelligence
© Apple

Beschikbaarheid

De iPhone 16 en iPhone 16 Plus worden beiden geleverd met iOS 18. Alles wat nieuw is in die iOS-versie lees je in het aankondigingsartikel. De nieuwe iPhones zijn vanaf 20 september te koop en prijzen beginnen bij 969 euro voor de iPhone 16 en 1.119 euro voor de iPhone 16 Plus, voor de versies met 128 GB opslag. Beide toestellen zijn er ook met 256 GB en 512 GB opslag.

aiappleApple Intelligenceios 18iphoneiphone 16iphone 16 plus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen