Nieuws

Instagram verscherpt wederom regels voor tieners

Instagram gaat verkoop NFT's faciliteren
Instagram heeft een accounttype voor tieners gelanceerd genaamd ‘Teen Accounts’, waarmee het alle tieners op Instagram beperkingen oplegt.

Instagram, onderdeel van Meta, heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de veiligheid en privacy van tieners op het platform te verbeteren. De zogenaamde ‘Teen Accounts‘ introduceren strengere beperkingen en geven ouders meer controle over het sociale mediagebruik van hun kinderen.

Effectievere beperkingen

Tot nu toe konden jongeren met een account zonder ouderlijk toezicht zelf beperkingen uitschakelen. Met de nieuwe Teen Accounts is dit niet langer mogelijk. Voortaan moet een ouder bevestigen als er wijzigingen in de beveiligingsinstellingen worden aangebracht, ook als het account niet onder ouderlijk toezicht staat.

Meta benadrukt dat Teen Accounts niet alleen beperkingen opleggen, maar ook voordelen bieden. Jongeren kunnen aangeven in welke onderwerpen ze geïnteresseerd zijn, waarna Instagram de tijdlijn optimaliseert. Hierdoor krijgen tieners volgens het platform meer “leuke en positieve” content te zien die aansluit bij hun interesses.

Teen Accounts behouden alle eerder ingevoerde beschermingsfuncties voor tieneraccounts. Zo ontvangen tieners alleen privéberichten en reacties van vertrouwde contacten. Sinds eind januari kunnen onbekenden geen privéberichten meer sturen naar jongeren onder de 16 jaar, waar deze leeftijdsgrens voorheen op 19 jaar stond.

Uitgebreid ouderlijk toezicht

Instagram introduceert ook extra maatregelen voor ouderlijk toezicht. De volgende instellingen worden automatisch geactiveerd en kunnen alleen door ouders worden uitgeschakeld voor kinderen onder de 16:

  • Privé-accounts: Teen Accounts zijn standaard privé. Ouders kunnen toezicht houden op volgverzoeken.
  • Berichtbeperkingen: Tieners kunnen alleen benaderd worden door volgers of bestaande contacten.
  • Gevoelige content: Bepaalde inhoud wordt standaard verborgen in de Explore- en Reels-secties.
  • Beperkte interacties: Alleen volgers kunnen tieners taggen of noemen. Beledigende taal wordt automatisch gefilterd.
  • Tijdslimiet: Na 60 minuten dagelijks gebruik worden tieners herinnerd om een pauze te nemen.
  • Slaapmodus: Standaard ingeschakeld tussen 22:00 en 07:00 uur om nachtelijke meldingen te voorkomen.

Ouders krijgen na de update vooral meer inzicht in de activiteiten van hun kinderen op Instagram, zoals chatcontacten en bekeken onderwerpen. Nieuw zijn ook de mogelijkheden om tijdslimieten in te stellen of gebruik op bepaalde momenten te blokkeren.

Implementatie

Meta zegt dat zowel bestaande als nieuwe Instagram-accounts van tieners automatisch naar het Teen Accounts-type worden omgezet. Nieuwe accounts vallen per direct onder de maatregel. Bestaande Instagram-accounts worden vanaf volgende week geïnformeerd. De omzetting vindt binnen 60 dagen plaats in Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Voor accounts in de Europese Unie is de planning “later dit jaar”, zonder specifieke datum.

instagrammetasociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen