Nieuws

Instagram beschermt jongeren tegen ongewenste DM’s

Instagram logo met blauwe achtergrond
© Unsplash
Onbekenden kunnen voortaan niet zomaar DMs sturen naar Instagram- en Messenger-gebruikers die jonger zijn dan 16 jaar.

Onder de nieuwe eisen is het voor onbekenden onmogelijk om berichten te sturen naar Facebook- en Instagram-gebruikers die jonger zijn dan 16 jaar. Eerder kwam Meta met eenzelfde maatregel, maar dan met een leeftijdsgrens van 19 jaar. Nu neemt het afscheid van die leeftijdsgrens en kunnen onbekenden simpelweg geen DM’s meer versturen. Gebruikers die met elkaar bevriend zijn, kunnen wel gewoon DM’s blijven versturen; leeftijd speelt daarbij geen rol. Meta zegt dat niet alleen connecties op een van zijn platformen bepalen of iemand bevriend kan zijn. Ook als degene die een bericht wil sturen bij de ontvanger in de contactenlijst staat, wordt de blokkade opgeheven.

Meta zegt de bescherming automatisch te activeren bij gebruikers die jonger zijn dan 16 jaar. Vanaf heden zijn ze zodoende beschermd tegen ongewenste DM’s en groepsgesprekken. Degenen die toch DM’s willen blijven ontvangen van onbekenden, kunnen dit handmatig uitschakelen. Accounts die onder ouderlijk toezicht staan, vereisen dat de ouders eerst toestemming geven om de functie uit te schakelen.

Ongepaste afbeeldingen

Meta zegt verder werk te maken van het filteren van ongewenste afbeeldingen in de DM’s van jongeren. “We zijn van plan een nieuwe functie te lanceren die is ontworpen om tieners te helpen beschermen tegen het zien van ongewenste en mogelijk ongepaste afbeeldingen in hun berichten van mensen met wie ze al verbonden zijn, en om hen te ontmoedigen dit soort afbeeldingen zelf te versturen. Later dit jaar zullen we meer te delen hebben over deze functie, die ook zal werken in beveiligde chats.”

Ouderlijk toezicht

De socialemediagigant komt tot slot met verbeteringen voor ouderlijk toezicht. Voortaan moeten ouders toestemming geven voor het aanpassen van privacy-instellingen. Dat geldt voor de optie om DM’s van onbekenden te ontvangen, maar bijvoorbeeld ook voor de mogelijkheid om het account als openbaar in te stellen. Bij het wijzigen van deze instellingen krijgen accounts met ouderlijk toezicht voortaan een melding dat ze toestemming moeten aanvragen. Hiervoor hoeft enkel op “Stuur verzoek” te worden geklikt.

Uitgelicht artikel Meta AI Meta laat data-uitwisseling Facebook en Instagram uitschakelen

“Zoals met al onze tools voor ouderlijk toezicht is deze nieuwe functie bedoeld om offline gesprekken tussen ouders en hun tieners te vergemakkelijken, terwijl ze samen door hun online leven navigeren en beslissen wat het beste is voor hen en hun gezin”, klinkt het in de uitleg.

Wanneer Meta deze functies precies uitbrengt op Instagram en Facebook Messenger is nog niet bekend. Meestal duurt het enkele weken tot maanden voordat alle accounts zijn bijgewerkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business