Nieuws

iPad Pro M4’s crashen plotseling na iPadOS 18-update

Apple iPad Pro
© Unsplash / Daniel Romero
Eigenaars van de iPad Pro M4 moeten iets langer wachten op iPadOS 18. Apple heeft de uitrol van de update gestaakt na meldingen over gecrashte tablets.

Apple begon maandag met de uitrol van iPadOS 18 na maanden van bètatesten. Deze nieuwe versie brengt diverse verbeteringen met zich mee, waaronder aanpassingsmogelijkheden voor het startscherm en bedieningspaneel. Een langverwachte toevoeging is de rekenmachine-app, inclusief een ‘Math Notes’-functie die wiskundige vragen kan uitwerken. Ook de Foto’s- en Berichten-apps zijn geüpdatet met een logischere indeling.

Hoewel deze updates voor de meeste gebruikers welkom zijn, ondervinden sommige bezitters van de iPad Pro M4 ernstige problemen. Volgens Engadget zorgt de update in enkele gevallen voor crashes, waarbij een herstart de problemen niet oplost. Op Reddit melden gebruikers zelfs dat hun iPads helemaal niet meer opstarten.

Apple heeft bevestigd op de hoogte te zijn van deze problemen en heeft de software-update tijdelijk stopgezet. Het bedrijf spreekt van een “beperkt aantal” getroffen apparaten, maar exacte cijfers zijn niet bekend.

iPads worden vervangen

Uit meldingen op Reddit blijkt dat zelfs Apple-winkels het probleem niet kunnen verhelpen. Een gebruiker meldt dat Apple eerst onderzoek wil doen voordat ze een vervangend exemplaar aanbieden. Dit betekent dat sommige gebruikers mogelijk dagen of weken zonder hun iPad Pro zitten. Het is onduidelijk of dit standaardbeleid is of een inschatting van een specifieke Apple-medewerker.

Een andere gebruiker deelde een vergelijkbare ervaring. In een Apple-winkel werd gezegd dat “het niet vaststond dat het probleem door iPadOS 18 werd veroorzaakt”. Deze klant kreeg eveneens geen vervangende iPad mee, in dit geval vanwege voorraadtekort in de betreffende winkel.

Uitgelicht artikel Apple iPad iPadOS 18 Alternatieve appwinkels vanaf 16 september beschikbaar op iPads

Van iPadOS 17.7 naar iPadOS 18

De precieze oorzaak van dit softwareprobleem blijft vooralsnog onduidelijk. ArsTechnica speculeert dat het probleem zich mogelijk voordoet bij iPads die eerst naar iPadOS 17.7 en kort daarna naar iPadOS 18 zijn geüpdatet. iPadOS 17.7 is bedoeld voor gebruikers die langer bij de huidige iOS-versie willen blijven, maar biedt ook de mogelijkheid om naar versie 18 te upgraden.

Het vermoeden bestaat dat Apple de updateroute van iPadOS 17.7 naar 18 mogelijk minder grondig heeft getest dan die van 17.6 naar 18. Wat in elk geval vaststaat, is dat de iPadOS-upgrade voor de iPad Pro M4 voorlopig is uitgesteld. Apple heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de uitrol kan worden hervat.

appleipadiPadOSipados 18mobieltablets

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen