Nieuws

Apple onthult iPadOS 18: slimmere en gebruiksvriendelijkere iPad

iPadOS 18
© Apple
Apple heeft maandagavond iPadOS 18 uit de doeken gedaan. De grote update wordt dit najaar uitgerold en moet de iPad veelzijdiger en slimmer maken.

Op vlak van apps is de Math Notes-rekenmachines misschien wel de opvallendste toevoeging. Die is speciaal ontworpen voor de Apple Pencil. Naast handgeschreven notities kan je rekensommen en complexere wiskundige formules zo neerpennen en laten uitrekenen. Daarnaast kan je in iPadOS 18 straks het startscherm en bedieningspaneel nog meer naar wens aanpassen, vergelijkbaar met iOS 18 voor iPhone. Bovendien heeft de Foto’s-app de grootste update ooit gekregen en zijn er diverse nieuwe functies in Berichten.

Math Notes-rekenmachine

Met de nieuwe Math Notes-rekenmachine kunnen gebruikers wiskundige formules typen of schrijven en direct oplossingen zien in hun eigen handschrift. De rekenmachine kan waarden toewijzen aan variabelen en heeft een grafiekenfunctie om vergelijkingen om te zetten in grafieken, handig voor zowel school als huis-, tuin- en keukengebruik. Math Notes zijn toegankelijk in de nieuwe Math Notes-map binnen de Notities-app.

© Apple

Smart Script

Ook Smart Script, dat samen met de Apple Pencil ontwikkeld werd,  zet handgeschreven tekst om in vloeiende, leesbare tekst die lijkt op het oorspronkelijke handschrift. Wanneer je wat sneller te werk gaat (en dus ‘lelijker’ schrijft), zal de software je mooiste handschrift als referentie nemen en de opmaak in real time aanpassen. Het maakt bewerken van handgeschreven tekst net zo eenvoudig als getypte tekst, met opties om witruimte toe te voegen, zinnen te schrappen of getypte tekst in te voegen.

© Apple

Bedieningspaneel, apps en widgets

iPadOS 18 biedt nieuwe opties voor het aanpassen van het startscherm, bedieningspaneel en appsymbolen. Gebruikers kunnen apps en widgets overal op het startscherm plaatsen en krijgen veel meer keuzevrijheid voor kleurenschema’s en formaten. Het bedieningspaneel heeft een stevige upgrade gekregen: gebruikers kunnen regelaars van ondersteunde apps van derden toevoegen. Net als bij iOS 18 kan je verder naar beneden swipen voor media- en smarthomebediening. Specifiek voor iPadOS 18 is er de vernieuwde tabbalk bovenaan het scherm waarmee je apps kan organiseren en snelkoppelingen kan maken, waardoor multitasking eenvoudiger wordt.

Vernieuwde Foto’s-app en Berichten

Ook de Foto’s-app is grondig vernieuwd, met verbeterde organisatie en weergave van fotobibliotheken. Gebruikers kunnen collecties vastzetten, gebruikmaken van een nieuwe carrouselweergave voor uitgelichte foto’s en collecties ordenen zoals zij willen. Daarnaast biedt de Berichten-app biedt nieuwe manieren om je te uiten met dynamische tekstopties en vernieuwde tapbacks. Gebruikers kunnen nu berichten inplannen voor meer controle over hun communicatie.

© Apple
© Apple

Nieuwe functies in Safari en privacy-instellingen

Safari, de snelste browser ter wereld, introduceert een Highlights-feature en een vernieuwde Reader-weergave om overzichtelijker te browsen. Verder is er ook de nodige aandacht besteed aan privacy. iPadOS 18 biedt nieuwe tools voor het beheren van app-toegang, gegevensdeling en verbindingen met accessoires. Gebruikers kunnen nu apps vergrendelen en verbergen, specifieke contactpersonen selecteren voor gegevensdeling en bluetooth-accessoires koppelen zonder andere apparaten te beïnvloeden.

Apple Intelligence maakt iPad gebruiksvriendelijker

iPadOS 18 introduceert Apple Intelligence, een persoonlijk intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met persoonlijke context, wat resulteert in uiterst handige AI. Ontworpen met privacy als uitgangspunt, is Apple Intelligence diep geïntegreerd in iPadOS 18, iOS 18 en macOS Sequoia. De AI begrijpt en genereert taal en afbeeldingen, onderneemt acties in apps en past zich aan de individuele context van de gebruiker aan, waardoor dagelijkse taken sneller verlopen. Apple Intelligence maakt gebruik van de Neural Engine en werkt op elke iPad met een M-chip.

Overige nieuwe functies in iPadOS 18

  • Passwords-app: veilig beheer van wachtwoorden en inloggegevens.
  • SharePlay: verbeterde schermdeelopties en mogelijkheid om devices op afstand over te nemen. 
  • Freeform: betere organisatie en presentatie van ideeën.
  • Gamemodus: levensechte game-ervaring met nieuwe tools voor ontwikkelaars.
  • Agenda en Herinneringen: Verbeterde integratie en nieuwe tools voor taakbeheer.
  • Apple Kaarten: wandelroutes en nieuwe Places Library.
  • Toegankelijkheidsopties: Eye Tracking en Vocal Shortcuts voor bediening met oogbewegingen en geluiden. 

Beschikbaarheid iPadOS 18

De bètaversie van iPadOS 18 is nu al beschikbaar voor ontwikkelaars via het Apple Developer Program en vanaf volgende maand voor het publiek via het Apple Beta Software Program. De officiële release van iPadOS 18 volgt dit najaar als gratis software-update voor geselecteerde iPad-modellen.

Uitgelicht artikel ios 18 iOS 18 krijgt resem upgrades

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business