Nieuws

Samsung gaat zelfs budgettelefoons zes jaar updaten

Samsung Galaxy A55
© Samsung
Budgettelefoons krijgen vaak een ‘budgetbehandeling’ voor software-updates. Vanaf de Galaxy A16 wil Samsung dat imago verbeteren.

Budgetsmartphones krijgen doorgaans slechts twee tot drie jaar software-ondersteuning. Samsung doet het echter al beter: de Galaxy A15, A35 en A55 ontvangen momenteel vijf jaar aan beveiligingspatches en vier besturingssysteem-upgrades. Volgens TheTechOutlook wil Samsung deze updatetermijn vanaf 2025 zelfs uitbreiden naar zes jaar.

Zes jaar Android-updates

Dit nieuwe beleid zou in ieder geval gelden voor de Galaxy A16, die mogelijk al dit najaar verschijnt als eerste model in de Galaxy A-reeks van 2025. Het nieuwe updatebeleid omvat zes Android-upgrades en zes jaar aan beveiligingspatches. Hoewel het verschil met het huidige beleid niet enorm is, is het zeker een stap vooruit.

Met deze stap verkleint Samsung het verschil tussen zijn budgetsmartphones en vlaggenschipmodellen aanzienlijk. De topmodellen, zoals de Galaxy S24-serie, krijgen namelijk zeven Android-upgrades en zeven jaar aan beveiligingspatches. Hiermee evenaart Samsung het updatebeleid van Google, dat ook zeven jaar OS-updates biedt voor zijn Pixel-toestellen, inclusief de betaalbare Pixel 8a.

Veel andere Android-fabrikanten houden het bij twee of drie OS-upgrades. Zelfs de duurdere Motorola Edge 50 Pro en Edge 50 Ultra krijgen slechts drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Motorola verbetert zich wel: de nieuwe Edge 50 en Edge 50 Neo zullen tot vijf jaar worden bijgewerkt. De Galaxy A16 is echter aanzienlijk goedkoper dan de Edge-toestellen, waardoor de gelekte ondersteuningstermijn des te indrukwekkender is.

Uitgelicht artikel Apple iPhone Apple garandeert minder lang ondersteuning dan Samsung en Google

Specificaties Galaxy A16

De Galaxy A16 blijft een budgettelefoon met een 6,7-inch-amoledscherm met een 90Hz-verversingssnelheid, Full HD+-resolutie en een piekhelderheid van 800 nits. De telefoon wordt mogelijk aangedreven door een Exynos 1330- of Dimensity 6100+-chip, gecombineerd met 4, 6 of 8 GB RAM en 128 GB of 256 GB opslagruimte.

Net als de Galaxy A15 heeft de A16 een 5.000mAh-batterij. De oplaadsnelheid en cameraspecificaties zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de Galaxy A16 200 gram weegt, IP54-gecertificeerd is voor stof- en waterbestendigheid, en een plastic behuizing heeft. Samsung lanceerde de A15 vorig jaar in december, dus de onthulling van de Galaxy A16 laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten.

Androidmobielsamsungsamsung galaxy a16

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen