Nieuws

Apple garandeert minder lang ondersteuning dan Samsung en Google

Apple iPhone
© iStock / grinvalds
Apple garandeert vijf jaar aan updates, wat twee jaar minder is dan Samsung en Google op vlaggenschepen bieden.

Links en rechts valt te lezen dat Apple niet langer de koning van de software-updates is. Onlangs maakten Samsung en Google bekend dat hun vlaggenschepen voortaan zeven jaar lang van updates voorzien. Apple maakt bekend dat het voor een minimum van vijf jaar gaat, en doet dus onder voor de twee fabrikanten van Android-toestellen.

Verplicht door nieuwe wet

Nieuwe wetgeving in het Verenigd Koninkrijk verplicht technologiefabrikanten ertoe om de updatetermijn duidelijk te maken. Samsung en Google lieten al weten dat hun duurdere toestellen zeven jaar ondersteuning zullen krijgen. Ook Apple moest bekendmaken hoe lang klanten op ondersteuning kunnen rekenen, maar de fabrikant houdt de ondersteuningstermijn op “minstens 5 jaar”. Apple begint te rekenen vanaf de datum dat de toestellen daadwerkelijk beschikbaar zijn. Koop je dus een iPhone die een jaar geleden gelanceerd werd, wordt het dus minstens 4 jaar ondersteuning.

Dat wil ook zeggen dat de iPhone 15, het laatste model dat Apple uitbracht, ten minste tot september 2028 ondersteund wordt. Gedurende die tijd blijven gebruikers software-updates ontvangen. Die zijn nodig om de veiligheid van het toestel te waarborgen: cybercriminelen vinden namelijk steeds nieuwe achterpoortjes in software. Als je telefoon geen software-updates meer krijgt, blijven die achterpoorten gewoon open staan. Alleen als je nog veiligheidsupdates ontvangt, worden de veiligheidslekken gedicht.

Kanttekening

Dat zal bij Apple dus iets minder lang zijn dan bij Samsung en Google. Toch is het nog iets te vroeg om te beweren dat de iPhone-fabrikant onderdoet voor de fabrikanten van de Pixel- en Galaxy-toestellen. Het sleutelwoord in Apples nieuwe updatebeleid is dan ook “minstens”. Het zou kunnen dat je ook na die vijf jaar nog software-updates ontvangt, maar daar moet je niet op rekenen als je een nieuwe iPhone koopt.

Samsung en Google pakken de prijs voor langste updatebeleid dus op papier, maar of ze die ook daadwerkelijk verdienen zal in 2028 moeten blijken. Het is bovendien de moeite om aan te duiden dat het updatebeleid bij de Android-fabrikanten enkel voor vlaggenschiptoestellen geldt. Koop je een goedkoper budgetmodel? Dan zal je nog steeds moeten uitkijken naar hoe lang dat ondersteunt wordt. Apple maakt daarentegen geen onderscheid tussen vlaggenschepen en budgettoestellen. Of je nu een peperdure iPhone 15 Pro Max of een iPhone SE in huis haalt, maakt niet uit. In beide gevallen geniet je van “minstens 5 jaar” aan ondersteuning.

Uitgelicht artikel Vind Mijn Apparaat Slecht nieuws voor Android: Linux-kernels korter ondersteund
Androidapplegoogleiosiphonesamsungveiligheidsupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals