Nieuws

Apple Intelligence werkt mogelijk vanaf 2025 in Europa

Apple Intelligence
© Apple
Apple Intelligence werkt nog aan zijn taalvaardigheden, maar vanaf 2025 zou Apples AI naast Engels, Frans en Spaans bijvoorbeeld ook Duits en Italiaans verstaan.

Komende maand is het zover: de officiële release van Apple Intelligence voor de iPhone 15 Pro en de iPhone 16-serie. De AI van Apple komt dan beschikbaar in het Amerikaans Engels, en vanaf december breidt Apple het aanbod uit naar gelokaliseerd Engels voor Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 2025 krijgt Apple Intelligence ook ondersteuning voor Chinees, Frans, Japans en Spaans, zo kondigde de techgigant vorige week aan.

Vlak voordat de iPhone 16-serie in de winkels verschijnt, laat Apple weten dat je vanaf 2025 ook in het Duits, Italiaans, Koreaans, Portugees, Vietnamees “en andere talen” met de AI kunt chatten. Welke andere talen Apple toevoegt aan zijn AI is nog niet duidelijk, al verwachten we dat Nederlands niet bepaald hoog op Apples prioriteitenlijst staat.

Meer ‘Europese’ talen

Wat vooral opvalt aan deze aankondiging is de toevoeging van Duits en Italiaans aan de AI. Deze talen worden hoofdzakelijk in Europa gesproken, wat erop wijst dat Apple Intelligence mogelijk al in 2025 in de Europese Unie wordt gelanceerd. Het zou immers vreemd zijn om een taal uit te brengen voor een regio waar de AI nog niet beschikbaar is.

Dit ligt anders voor talen als Frans, Portugees en Spaans. Deze talen kom je niet alleen tegen in de EU, maar ook in regio’s als Latijns-Amerika, Canada en Zwitserland. Kortom, het zou logisch zijn als de AI daar volgend jaar beschikbaar komt.

Concessies voor Digital Markets Act

Voorlopig is de komst van Apple Intelligence naar de EU echter allerminst zeker. Volgens Apple komt dat door zorgen rondom de Digital Markets Act (DMA). Deze wetgeving verplicht Apple om zijn ecosysteem open te stellen voor andere partijen. Apple stelt dat het voor zijn AI niet aan deze vereisten kan voldoen. Om de vereiste interoperabiliteit mogelijk te maken, zou het namelijk moeten sleutelen aan de beveiliging van zijn systeem. Een concessie die het bedrijf naar eigen zeggen niet bereid is te maken.

Apple-CEO Tim Cook hintte onlangs echter wel op de komst van AI naar de Europese Unie. De topman gaf aan te hopen zijn AI hier snel te kunnen lanceren. Een exacte tijdlijn hiervoor is echter niet bekend. Bovendien lijkt het eerder een wens dan een toezegging dat de AI binnenkort beschikbaar zal zijn.

Uitgelicht artikel iPhone 16 Apple presenteert iPhone 16 boordevol AI-features

Problemen in China

Voor Apple blijft de EU uiteindelijk een belangrijke markt. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat het AI-systeem hier jarenlang wegblijft. Overigens is de EU niet de enige markt waar de techgigant met uitdagingen kampt voor zijn kunstmatige intelligentie. In China moet Apple ook flink aan de bak. Daar moet het namelijk ChatGPT vervangen door een Chinese AI-chatbot. Toch staat ook daar de lancering van het systeem gepland voor 2025.

aiappleApple Intelligencedmaeuiphone 15iphone 16

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen