Nieuws

Batterij iPhone 16 los te halen met klein beetje stroom

iPhone 16
© Apple
Wie de batterij in zijn iPhone 16 vervangt, hoeft volgens Apple alleen wat stroom te zetten op de lijmstrips om hem los te weken.

Smartphonefabrikanten, waaronder Apple, liggen al jaren onder vuur vanwege het ‘verlijmen’ van de accu’s in hun telefoons. Bij Apple moet je doorgaans aan plakstrips trekken om de batterij los te halen, maar die strips breken soms, waarna je de accu moet loswrikken. Met de iPhone 16 en 16 Plus introduceert Apple een nieuw systeem waarbij de lijm wordt losgeweekt door er spanning op te zetten.

Apple benadrukt dat een lage spanning van 9 volt voldoende is om de batterij los te weken. Die spanning kun je bijvoorbeeld halen uit een 9V-alkalinebatterij. Hoe het proces precies werkt, laat Apple echter in het midden. Ook is het niet duidelijk of Apple zulke batterijen bijvoorbeeld meelevert in het Zelfservice-reparatieprogramma.

Opvallend is dat Apple de geïoniseerde lijm alleen gebruikt in de iPhone 16 en 16 Plus. Het lijkt er dus op dat gebruikers van de Pro- en Pro Max-modellen nog steeds aan de plakstrips moeten trekken.

Repair Assistant in iOS 18

De wijziging valt samen met de lancering van Apples ‘Repair Assistant’ in iOS 18. Deze helpt je bij het koppelen van originele Apple-onderdelen aan je iPhone. Voorheen moest je daarvoor Apple bellen, zodat zij de onderdelen konden verifiëren. Nu gebeurt dat proces simpelweg op je iPhone. Dit geldt voor onderdelen zoals het beeldscherm, de batterij, de camera’s en zelfs de LiDAR- en Face ID-sensoren. Dat laatste is echter alleen van toepassing op de iPhone 16-serie; de Repair Assistant zelf is beschikbaar vanaf de iPhone 12.

Gestolen onderdelen kunnen niet worden geconfigureerd. Onderdelen waarvan bekend is dat ze afkomstig zijn uit een gestolen iPhone, zijn daardoor ‘waardeloos’. Hiermee wil Apple voorkomen dat gestolen iPhones uit elkaar worden gehaald voor onderdelen, iets wat nu vaak nog gebeurt.

appleiphoneiphone 16iphone 16 plusmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen