Nieuws

OxygenOS 15 laat je OnePlus er meer als een iPhone uitzien

OnePlus smartphone
© Unsplash
Liefhebbers van iOS kunnen vanaf dit najaar ook terecht bij OnePlus, dat met OxygenOS 15 wat designkenmerken van Apple leent.

Waarom zou je een iPhone kopen als je vrijwel hetzelfde design op Android kunt krijgen? Dat moeten ze ook bij OnePlus gedacht hebben, aangezien ze dit najaar met OxygenOS 15 komen. In de interface van deze nieuwe versie van OxygenOS kom je naar verluidt enkele functies tegen die je wellicht herkent van iOS, of van Xiaomi’s HyperOS, dat eerder van Apple kopieerde.

Een van die geleende functies is de indeling van het notificatiescherm en de snelle instellingen. In OxygenOS 14 vind je deze onderdelen op één scherm. Als je het notificatiepaneel omlaag veegt, kan je direct de helderheid van het scherm aanpassen of Bluetooth uitschakelen. Vanaf OxygenOS 15 worden deze echter van elkaar gescheiden. Vermoedelijk betekent dit dat je aan de rechterkant naar beneden veegt voor de instellingen, terwijl een veeg aan de linkerkant de meldingen toont.

Volgens SmartPrix kan je, net als in Xiaomi’s HyperOS, terugschakelen naar de oude indeling. Het blijft dus mogelijk om alles op één pagina weer te geven.

Dynamic Island in OxygenOS

Naast de indeling van het notificatiepaneel heeft OnePlus naar verluidt ook het design van de volumeregelaar in iOS gekopieerd. Net als in iOS zou OxygenOS straks eerst een grote schuifbalk tonen, die kleiner wordt zodra je het volume aanpast met de volumeknoppen.

OxygenOS 15 geeft ook een eigen draai aan Apple’s Dynamic Island. Hoewel OnePlus-telefoons geen ‘eiland’ bovenaan het scherm hebben zoals recente iPhones, bevatten ze wel een hole-punch selfiecamera. Vermoedelijk is het dynamische eiland rondom deze camera vormgegeven. Tot slot kopieert OnePlus ook de ‘Live Photos’-functie. Voor alle genoemde functies geldt dat het op het moment van publicatie nog niet precies bekend is hoe ze eruitzien of werken.

Later dit jaar zal hierover meer duidelijk worden. Nadat Google recent Android 15 in het Android Open Source Project (AOSP) heeft uitgebracht, kunnen fabrikanten hun smartphones beginnen bijwerken. Bij OnePlus worden de eerste Android-updates doorgaans voor het einde van het jaar uitgerold, nadat ze als bètaversie zijn getest. Vlaggenschipmodellen zoals de OnePlus 12 komen als eerste aan de beurt, gevolgd door de Nord-serie.

Meer functies uit ColorOS

Dat OxygenOS steeds meer op iOS begint te lijken, komt doordat OxygenOS is gebaseerd op OPPO’s ColorOS-interface. Daarin zijn al veel overeenkomsten met iOS te vinden, en deze worden nu ook langzaamaan zichtbaar in OnePlus’ Android-interface.

Uitgelicht artikel OnePlus 9 Pro Update voor OnePlus 9 en 10 veroorzaakt hardwareproblemen
android 15iosmobieloneplusoxygenosoxygenos 15

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen